Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арсений Яценюк: Никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от референдума в Крим

| обновено на 07.03.14 в 14:52
Арсений Яценюк
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от т. нар. "референдум" за присъединяване на Крим към Русия. Решението ви, което ще бъде взето, е незаконно, неконституционно и никой в света, в цивилизования свят, няма да признае този т.нар. референдум и т.нар. власт в Крим.

Яценюк обяви готовността на Киев за преговори с Москва и настоя за втори телефонен разговор с руския премиер Дмитрий Медведев. Русия обаче трябва да изтегли войниците си, да спазва ангажиментите си по международните спогодби и да спре да подкрепя сепаратистите, подчерта още Яценюк.

Външните министри на страните от Централна Европа и Прибалтика осъдиха военната интервенция на Русия на Кримския полуостров и планирания референдум за присъединяване към Руската федерация и призоваха ЕС да изпрати мисия наблюдатели в Киев. Държавите, много от които граничат с Русия или Украйна, втърдиха тона към Москва. Полският първи дипломат Радослав Шикорски призова Европейския съюз да засили отбранителната си политика и да обнови методите за справяне с кризи с оглед на събитията по границите му. Не сме си пожелавали такова предизвикателство, но то чука на вратата ни, подчерта Шикорски.

Съветът на Европа - правозащитната организация на Съюза - предложи да проведе независимо разследване на насилието и отношението към малцинствата в Украйна в опит да намали напрежението между Киев и Русия. Това заяви австрийският външен министър Себастиян Курц, чиято страна е ротационен председател на Съвета.

  Военни наблюдатели от ОССЕ са били спрени при опит да влязат на територията на Кримския полуостров, съобщи Франс прес. Наблюдателите са се движели с два автобуса и полицейски конвой, но са били спрени на контролнопропускателния пункт на входа на Крим. Пунктът е бил обслужван от въоръжени мъже без опознавателни знаци на униформите. Това е вторият опит на наблюдателите да влязат в района.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна