Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Министърът на икономиката обвини Делян Добрев за проекта за строеж в Карадере

Фото: Пламен Генчев

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обвини правителството на ГЕРБ и лично бившия енергиен министър Делян Добрев за старта на първоначалния проект за строеж в местността Карадере и параметрите, които са били предложени на инвеститора: Този проект, който ние отхвърляме - с хилядата къщи, с инфраструктура в морето.

През 2012 г. г-н Добрев изпраща писмо до инвеститорите и казва, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подкрепя инвестиционните намерения на компанията на територията на община Бяла. Не само че го подкрепят, но те са готови да им дадат и гражданство и да ги подкрепят във всички процедури относно придобиването на българско гражданство. 

Министър Стойнев отново заяви, че подписването на меморандум за проекта на комплекса "Блек Сити Гардънс" до Бяла не означава старт на строителството му. По думите му това само задава параметри, които биха могли да се осъществят след пълното преминаване през всички процедури по екологичните норми: 

Сега този проект няма никакъв статут. От тук нататък е ролята на инвеститора да измине през всичките стъпки на законодателството. Нека екологичните организации да го наблюдават и ако видим, че не отговарят техните действия на екологичното законодателство, няма да има и проект.
Стойнев предложи екоорганизациите да създадат борд, който да наблюдава дали се спазва законодателството при проекта за ваканционен комплекс в местността Карадере.

Заместник-министър Анна Янева беше категорична, че екологичните организации не са запознати с данните на проекта, който в момента се сертифицира, а с първоначалния проект, който е бил отхвърлен след съгласувателна процедура. По думите й са разпространени откровени лъжи, че проектът ще бъде финансово подпомогнат от държавата и ще се обхване двойно по-голяма територия:

Проектът, който се сертифицира в момента, е за инвестиция в размер на 105 000 000 лева за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Касае 22 имота, 247 декара са тези 22 имота, които са собственост на инвеститора. Първоначалният проект е съвсем друг - за 315 000 000 лв. инвестиция - 1 000 самостоятелни жилищни единици, 3 хотелски комплекса, зони за обществено обслужване, плаваща пристанищна структура. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!