Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Синдикатите изразиха солидарност с работещите в спешната помощ

Фото: Радио Шумен

КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването подкрепят исканията на работещите в Центровете за спешна медицинска помощ. В обръщение до своите регионални структури ръководствата на двата синдиката ги призовават за солидарност и оказване на съдействие на медиците.

Обезпокоени сме от проблемите, свързани със забавянето на реформите в системата на спешната помощ. Расте дефицитът на лекарите, налице са лоша комуникация между спешния телефон 112 и екипите на центровете, както и чести случаи на физическа и психическа агресия към работещите, се казва още в обръщението.

КТ "Подкрепа" настоява да се осигурят достатъчно санитарни превозни средства и медицинско оборудване за Спешната медицинска помощ, както и за оптимизиране на вида, броя и разпределението на медицинските екипи.

Д-р Ангел Христов от столичния Център за спешна помощ отрече твърденията за подправяне на кардиограмата на 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова, която почина в очакване на линейка: 

Безсмисленото писане на концепции, даването на празни обещания и частични действия, само задълбочават тези проблеми. Влошаване на качеството и бързината на оказаната от нас помощ поради липса на алгоритми за триажирани изпълнения на повикванията, недостиг на екипи поради кадрови дефицит и ангажирането им с несвойствени дейности. 60 до 70 процента от нашата дейност е свързана с абсолютно несвойствена дейност - мерене на кръвно, мерене на температура, защото не може да се откаже, преместване на един пиян от това място на друго място, работим в абсолютен стрес.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!