Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Музика, игри, фестивал на хвърчилата и поезия на първия "Пикник на свободата"

Фото: БТА
Много музика, игри за малки и големи, фестивал на хвърчилата и поезия. Това обещават организаторите на първия "Пикник на свободата", съчетан с фестивала "София: Поетики". Началото е днес в 17:00 часа на лятната сцена в Борисовата градина.

Тази година Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват 25 години от падането на комунизма. По този повод дипломатическите представителства на държавите и техните културни институти в България съвместно със Сдружение „София Поетики“ и Столичната община организират първия по рода си „Пикник на Свободата“.

Празникът на продължава на главната алея под езерото с лилиите с пикник под открито небе, придружено със светлинно парти с DJ, където до 22:00 ч., настроението ще поддържат колоритни банди като Sarakina от Полша, Krch-off Band от Чехия, „andagainandagain“ от Сърбия, The Bedlam Club от Франция, Шотландия, Русия. Към тях ще се присъединят визуалният гръцки артист Янис Исидору и Васко Кръпката бенд.

Любителите на поезията ще могат да се насладят на четенията на 25 от българските поети, представители на три литературни поколения, а към тях ще се включат и чешкият поет Й. Х. Кръховски, македонският Никола Маджиров, Гарард Конли от САЩ, Катерина Стойкова-Клемър от България/САЩ, Яна Букова от България/Гърция, Димитрис Аллос и Катерина Илиопулу от Гърция.

Водещи на събитието ще бъдат актьорът Стоян Алексиев и поетът Ясен Атанасов.

„Пикникът на Свободата“ се провежда под патронажа на президента на Република България, Росен Плевнелиев.

Повече за идеята и участниците чуйте от репортажа на Даниела Бенишева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!