Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Дузина филми се състезават за "Златна Афродита", на феста "Любовта е лудост" показват и други 78

| обновлено 20.06.14 19:52

Психолози и препатили твърдят, че любовта и лудостта са състояния - близки по усещане и по проявление… Ето че наближава  времето на международният кинофестивал, който непрекъснато напомня: Любовта е лудост.

За разлика от друга година, 22-рото издание ще се проведе не в края на лятото, а в последната седмица на юни (22-28). Мястото поне е традиционното - Варна…

Фестивалната програма предвижда представянето на 90 кинопроизведения, от които 12 – в битка за 4 награди, разказа пред Радио София художественият директор на „Любовта е лудост“ Александър Грозев.

Журито е с председател Нана Джорджадзе - режисьор от Грузия, носителка на "Златна Афродита" от 2000 г. Тя обаче ще си получи статуетката този месец.

В журито са още Костадин Бонев - режисьор от България, Франческо Мартино де Карлес – продуцент от Италия, Катерина Крупенина – актриса от Русия, и Виктория Кочиас – актриса от Румъния.
В панорамната секция ще бъдат показани филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света; панорама, посветена на 90-годишнината на "Мосфилм" (с "Гара за двама“ на Елдар Рязанов, "Москва не вярва на сълзи“ на Владимир Меншов, "Калина алена“ на Василий Шукшин, "Робиня на любовта“ на Никита Михалков, премиера на "Белият тигър“ на Карен Шахназаров); шедьоври на италианската филмова класика от 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век с участието на големите София Лорен и Марчело Мастрояни; панорама с екранизации на големи любовни романи на ХХ век ("Лолита" на Стенли Кубрик, "Любовникът" на Жан-Жак Ано, "Презрението" на Жан-Люк Годар по Алберто Моравия, "Жената на френския лейтенант"); акцент върху съвременното немско кино; панорама на наградени китайски филми…

Със специални панорами ще бъде отдадена почит към българските творци (Джоко Росич, Рангел Вълчанов, Борис Карадимчев).

Очакват се около 70 български и 20-ина чуждестранни гости.

Част от прожекциите ще са не във фестивалния комплекс, където залите са само 2, а и в пленарната зала на Община Варна, с вход свободен. 

Чуйте повече за фестивала от интервюто на Георги Нейков с художествения директор на феста - проф. Александър Грозев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея