Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Доц. Дарина Григорова: Ако България не направи стъпки за "Южен поток", ще ги направи Турция

Фото: БГНЕС

Преподавателят в Софийския университет, доцент Дарина Григорова, подчерта, че освен България другият вариант за начало на "Южен поток" е Турция, вече заявила кандидатурата си, и Русия иска да е наясно къде ще е началото на тази тръба, твърде важна за Европа.

Натискът върху ЕС от страна на САЩ е много силен заради идеята да се снабдява с така наречения "американски газ", тоест шистов газ. Лошото е, че този газ е на територията на ЕС и в момента в Украина находището, което е в полето на водещата се там гражданска война, е една от мозайките на пъзела. Диверсификацията е нещо хубаво за всяка икономика, но в случая пред изобра между шистов и както го наричат "тръбен газ", за Европа най-добре е вторият вариант, защото екологичните последствия са непредсказуеми. Зависимостта, от която се плашим, от Русия, е взаимна, тя е и на Русия от Европа. Не бива да се истеризира в тази посока. Ако има възможност за чисто екологичен газ, защо не?! Но фракингът не може да се докаже, че е "зелена" технология.

Направи ми впечатление, че Сергей Лавров много често употребява понятието "национална икономика" и че набляга на двустранните споразумения, тоест за Русия е важно тя да се договори със съответната държава, членка или не на ЕС. Колкото повече допускаш да ти се карат, толкова повече ти се качват на главата! Нашият интерес ще бъде защитен, ако България има ясна договореност с Русия какви са нейните приоритети от минаването на газопровода през нашата територия. Ако България не се реши на някаква стъпка за "Южен поток", това ще направи Турция!

Анализът на доц. Дарина Григорова можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!