Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Расте броят на жертвите при днешната авария в московското метро

Фото: ЕПА/БГНЕС
20 души загинаха при днешната авария в Московското метро. Близо 200 получиха наранявания, като 130 души бяха настанени в болници със сериозни травми. Това е най-тежката катастрофа в историята на московската подземна железница.

Инцидентът стана малко след 9 часа сутринта между станциите „Славянски булевард” и „Парк на победата”, когато хиляди московчани отиват на работа. При движението на композицията с висока скорост първите три вагона излизат от релсите, като два от тях се преобръщат и затискат пътуващите в тях стотици пътници. Като причина за аварията се разглеждат няколко варианта - внезапно спиране заради аварийно изключване на електрозахранването, повреда в ходовата част на един от вагоните или дефект на релсовия път.

Версията за терористичен акт изобщо не е била разглеждана. Изваждането на пострадалите от деформираните вагони отне на спасителите няколко часа. В акцията по оказване на помощ участваха десетки линейки, а най-тежко пострадалите бяха транспортирани с хеликоптери. Общо от мястото на инцидента бяха евакуирани над 1 100 души.

По брой на жертвите днешната катастрофа е най-тежката в историята на московското метро. Руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Латинска Америка, веднага е бил уведомен за тежката авария и се е разпоредил да бъдат предприети необходимите мерки за разследване и за оказване помощ на пострадалите. Московското кметство и застрахователите ще подпомогнат роднините на загиналите с по 3 милиона рубли (около 65 хиляди евро).

Във връзка с трагедията за утре в руската столица е обявен ден на траур. 

Подробности чуйте от звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!