Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Danube Revisited – връщане към Дунава по стъпките на Инге Морат

| обновлено 05.08.14 13:31 БНР Новини

Дано повече русенци са успели да видят проекта, посветен на фотографката Инге Морат, който по програма спира за два дни в града пред Дом „Елиас Канети”. Danube Revisited, както е наречен проектът, обединява жени-фотографи от САЩ, Испания, Мексико, Великобритания и Австралия. Те се отправят на шестседмично пътешествие със специално оборудван камион покрай Дунава от Донауешинген до Черно море. Към тях в различните етапи се присъединяват жени-творци от дунавските държави. Поканени са едни от най-добрите, достойни за нивото на фотожурналистическа агенция като „Магнум” (Magnum). „Магнум” е основана след Втората световна война и с бързината, качеството и обективността си е заслужила прозвището „окото на века”. Именно към тази агенция, създадена от четирима водещи мъже-фотографи, се присъединява в средата на миналия век 30-годишната тогава Инге Морат.
През май 1958 година – пише тя, за мен стана ясно, че да следвам Дунав от извора до неговия край беше едно от онези неизбежни пътувания.
Родената в Русе фотографка Евгения Максимова стана част от проекта Danube Revisited, когато той спря в Будапеща. Откриваме я няколко дни по-късно в дома й в Австрия, където живее със съпруга и малката си дъщеря.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!