Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

„Обвивки живот“ – роман за пластовете на порастването

„Обвивки живот“ е роман за пластовете на порастването. По думите на преводачката ѝ, Лора Ненковска, Симона Попеску е един от най-стабилно присъстващите женски гласове в румънската литература от 80-те години насам. Родена е в 1965 година, завършва..

публикувано на 18.01.21 в 09:39

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия..

публикувано на 15.01.21 в 08:35

Да извадиш Дон Кихот от боклука

С един от най-новите си спектакли – „Дон Кихот“, Драматичният театър „Константин Величков“ в Пазарджик гостува на софийската публика. Сценичната адаптация и постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес са на проф. Маргарита Младенова, в..

публикувано на 14.01.21 в 17:07
актрисата Хани Нахмиас

Месец на поезията в Израел

От години месец януари в Израел е месец на поезията. Освен литературни четения има тридневни панаири на поезията на открито. И доколкото на иврит песен и стих са една и съща дума, има и концерти на бардове.  Но този януари е по-различен – върлува..

публикувано на 14.01.21 в 16:13

Фестивалът София Менар 2021 поднася киното на изтока в домовете ни

С начален час 19 часа на 15 януари започва тазгодишното издание на фестивала за филми от Близкия изток, Средна Азия и Северна Африка „София Менар“. Макар и без прожекции в киносалоните, 30 пълнометражни и 12 късометражни филми от широките региони, където се..

публикувано на 14.01.21 в 10:23

„Приказка само за теб“, прочетена на точната маса

Как интересно работи съзнанието на човек. Изживяваш вълненията на твоето днес, в един момент обаче остаряваш, всеки път неусетно, и започваш да живееш само в своето вчера. Изглежда все пак избираме времето, в което живеем – къде съзнателно, къде не..

публикувано на 13.01.21 в 16:53

„Посещението на старата дама“ с премиера в Театър НАТФИЗ

Премиерният спектакъл „Посещението на старата дама“ очаква първата си среща с публика тази вечер (13 януари) в Театър НАТФИЗ. Постановката по трагическата комедия на швейцарския драматург Фридрих Дюренмат е на Дамян Тенев. В представлението участват..

публикувано на 13.01.21 в 15:21

Амалгама от спомени, сънища и пясък

В галерия-книжарница „София прес“ вече е подредена и може да бъде видяна от публиката една сборна изложба от един Лендарт пленер, състоял се в морското селище Китен като част от проекта „АРТгументи“. Изложбата се нарича „Между пясък и пяна“ и се реализира..

публикувано на 13.01.21 в 13:52