Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Габровският театър представя в София възобновения си спектакъл „Жана д'Арк“

Постановката на режисьора Петринел Гочев е направена по пиесата „Чучулигата“ на Жан Ануи, текстове от „Орлеанската дева“ на Шилер и „Преуспели жени“ на Керъл Чърчил, както и авторски текстове на актьорите и режисьора. Представлението беше..

публикувано на 11.12.19 в 13:45

Излезе енциклопедия „Космосът“ с уникални цветни кадри на НАСА

Тази книга съдържа всичко, което трябва да знаем за Вселената. Тя включва 800 уникални изображения и съдържателни описания, отвеждащи децата на пътешествие из дълбините на Космоса. Разделите „Наблюдения над Вселената“, „Излитане!“, „Хора в..

публикувано на 10.12.19 в 16:06
Сборникът

За пети път връчиха наградите за студентско творчество „Георги Черняков“

Изгубено поколение светът ме напуска границите ме убиват нашето време е зима превърнала се в живот нощната лампа иска да бъде слънце картината на стената – семейство празната къща – дом   а ние – хора Това е..

публикувано на 10.12.19 в 15:54

Белите мъжки песни на Асен Масларски

Асен Масларски, певец, музикант, бард, композитор и радиочовек, гостува в "Артефир" и представи своя нов албум „Бяло“. Тази година музикантът навърши 60 години. Моите мъжки песни "Работих върху този албум около година и половина, чисто технически..

публикувано на 10.12.19 в 15:53
Картина на Георги Веснаков

"Празник в светата градина" в Балабановата къща

Изложбата на Георги Веснаков, която ще се открие на 16 декември, носи заглавието на една от неговите стихосбирки, а авторът – възпитаник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, има сантимент към Пловдив още от студентските си години...

публикувано на 10.12.19 в 15:26
Даниел Пенев

Хората, които променят България

На добрия пример тук рядко се обръща същото внимание като на негативния. Даниел Пенев е един от хората, за които това несправедливо отношение се превръща във вдъхновение. Това е една от причините, които го предизвикват да напише книгата „ Хората, които..

публикувано на 10.12.19 в 15:18
Хари Арабян

Хари Арабян: Старая се да вкарам душа

Хари Арабян умее да подчинява не само стъклото, но и метала. В комбинацията от ефирното стъкло и благородни метали и полускъпоценни камъни се раждат и произведенията му.  Стъклото "Аз влизам в стъклото с една скулптурна грамотност. Стъклото предполага..

публикувано на 09.12.19 в 18:09

Бандонеонът – музикалната душа на тангото

Близо 15 години у нас честваме Световния ден на тангото. За втора поредна година обаче 11 декември ще бъде тематичен. Организаторите на Деня на тангото в София продължават инициативата си, чрез която отбелязват приноса на отделни европейски страни и култури..

публикувано на 09.12.19 в 14:40

Добър вечер, безсмъртие мое

Поколения българи тъгуват за Стоянка Мутафова – актрисата, която ги разсмиваше над 70 години. Тя беше актриса с колосален талант, която не просто пресъздаде ярки и незабравими роли, но и ни показа как се постига творческо дълголетие. Актриса с неукротим..

публикувано на 08.12.19 в 09:15

Творби на китайски художници от музея на Забранения град гостуват в София

Изложбата „Пътят на коприната: от традицията към съвременността“ обединява творби на 40 български и 51 китайски преподаватели от Националната художествена академия в София и от Централната академия за изящни изкуства в Пекин. Всички те са..

публикувано на 07.12.19 в 10:25