Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Христо Карастоянов

Христо Карастоянов на 70

"Светът е малък, Ямбол – голям!", казва неумолимият и неуморим, и неукротим писател Христо Карастоянов, който навършва на 22 февруари почетните 70 години.  Какво е да си разказвач (макар и само на месец февруари) "Притеснен съм, защото отдавна не..

публикувано на 21.02.20 в 16:28

„Вътрешният глас“ с премиера в Младежкия театър

Един човек се опитва да живее с непоносимото бръмчене, буботене, бучене на заобикалящата го бездушна Тълпа. Мистериозен глас се появява в живота му и го потапя дълбоко в търсене на спасение. Изгубен напълно, човекът продължава да потъва, докато не..

публикувано на 21.02.20 в 13:25
Д-р Анета Риналди, артдиректор на „Луксарт“ – Рим

„Българската галерия“ в Рим

В най-артистичната част на историческия център на Рим, Трастевере, се намира един оазис за българска култура и изкуство, едно пространство, което римляни и гости на града наричат „Българската галерия“. Това е галерия „Луксарт“ и представя както утвърдени..

публикувано на 20.02.20 в 16:20
Кадър от документалния филм „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева

Българското кино – акцент на 24-тия международен София филм фест

От 2002-ра до 2020 г. в програмата Ново българско игрално кино на София филм фест са представени публични прожекции на 191 български игрални филма. Отделно са документалните премиери, миноритарните копродукции и класически български филми. От 2003 г. в..

публикувано на 20.02.20 в 14:29

Анжелина Пенчева – преводач на месец февруари

Гост в поредицата „Преводач на месеца“ в Литературния клуб на Столичната библиотека е доц. д-р Анжелина Пенчева, преподавателка по чешки език и литература и известна наша преводачка.Тя беше представена от журналиста и литературния критик Емил Басат и..

публикувано на 20.02.20 в 10:23

Предстои XVI Световен конкурс за детско хайку в Япония

Фондация JAL, Япония, съвместно с Българския хайку съюз и със съдействието на Детския отдел на Столична библиотека, канят за участие деца до 15-годишна възраст в  XVI  Световен конкурс за детско хайку. Конкурсът ще включва и рисунка, вдъхновена от..

публикувано на 18.02.20 в 17:12
Анжела Димчева

„Дубльор за ада“ с премиера в „Артефир“

„ Това е книга с много предимства. Тя носи модерното светоусещане на човек, който знае цената на болката и е намерил пътя към победите. Знае също така, че поетическото изкуство е самотно и неблагодарно занимание, носещо повече страдания,..

публикувано на 18.02.20 в 16:20

Стихосбирката „Криле от папиемаше“ от Ина Иванова

Поезията на Ина Иванова обръща специално внимание на паметта, на детството, чиито рани носим през целия си живот, както и на невъзможността да преодолеем човешката си уязвимост („сърцето винаги е потърпевшият”). Вероятно заради това хартиените криле,..

публикувано на 18.02.20 в 13:47
Вихрони Попнеделев

В спомена на магията на Китай

Плод на неколкократни пътувания до Китай е изложбата на художника Вихрони Попнеделев в галерия „Контраст“.  Първото пътуване е заедно със седем изтъкнати български артисти и проф. Аксиния Джурова, които са впечатлени и удивени от посрещането и..

публикувано на 18.02.20 в 12:30

Теодора Димова за Лабораторията за писане на пиеси

Петима млади български драматурзи участваха тази година в Лабораторията за писане на пиеси,която е част от Конкурса на Нов български университет .  Техните драматургични произведения на тема „Парите“ са финалисти в четвъртото издание на конкурса,..

публикувано на 17.02.20 в 14:44