Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

"Артефир" е специализирано информационно предаване за изкуства и култура. Можете да го слушате всеки делничен ден веднага след обедните новини. "Артефир" е своеобразен калейдоскоп на най-важното и качественото, случващо се в българското изкуството.

Темите и акцентите във всяко издание на "Артефир" се определят от хронологията на актуалните стойностни събития в седемте изкуства през седмицата. На фокус са както класическите форми на изкуството, така и модерните съвременни арт практики.

Предаването е своеобразна художествена аудио-сцена за популяризация на качествен художествен продукт. В предаването "Артефир" слушателите могат да се запознаят с утвърдени майстори и с дебютиращи автори. При нас са представени българските творци и гостуващите световни артисти.

Водещи жанрове в "Артефир" са интервюто, репортажът, документалният запис, актуалната информация, коментарът, анализът и рецензиите на специалисти в различните изкуства, художествената критика.

Екипът на "Артефир" се гордее със своите награди, които приема като оценка и от страна на слушателите, и от представителите на българската култура: Наградата "Христо Г. Данов" – двукратно, Годишната награда на СБЖ, Наградата за журналистика в областта на културата на Столична община, Наградата на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" и др.

Слушането на "Артефир" е осъзнат избор за нашата аудитория, както интересът към изкуството е уникална вътрешна потребност.

Екипът на "Артефир": Светлана Тарашоева, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Силвия Чолева, Белослава Димитрова, Таня Димова, Рада Стойкова, Ангелина Грозева

Публикации

"Пулсът на танца" – една филмова история за изкуството на спортните танци

"Пулсът на танца" е първият филм у нас, който разказва за живота на хората, посветили се на спортните танци. Филм със собствена ниша, който цели да провокира интереса към този спорт и да припомни какво означава да познаваш тялото си и да имаш контрол..

публикувано на 02.10.23 в 13:35
Пейчо Кънев

Поетът Пейчо Кънев, излизайки от тъмното

Поетът Пейчо Кънев представи новата си стихосбирка "Излизане от тъмното". Кънев е поет, преводач и редактор. Автор е на 12 книги с поезия и един сборник с разкази, издадени в България, САЩ и Индия. Той е от най-публикуваните съвременни български поети на..

публикувано на 02.10.23 в 09:55

Не бива да се притесняваме от предизвикателствата

Пътят Камино де Сантяго, наричан като пътя на душата или пътят на духовното израстване е приключение, по което поемат Максим Бехар и Венета Писарска. За да бъдат полезни, на всеки, който иска да премине по този път, решават да напишат книга. Често това..

публикувано на 30.09.23 в 19:15

Концерти на тъмно: "Unseen scene"

Unseen Scene е проект, който представя музиката на тъмно, за да ангажираме други свои сетива. Проектът не е предназначен специално за незрящи. Идеята е да преобръща представите за социално ангажирани изкуства. Платформата преплита различни форми на..

публикувано на 30.09.23 в 09:45

“Театър за младите” в “Сфумато”

С нова театрална инициатива започва новия си творчески сезон Театралната  работилница "Сфумато". Програмата ще премине под мотото "Театър за младите" и е насочена към учениците и студентите на възраст между 16 и 25 години. Акцията ще се осъществи..

публикувано на 30.09.23 в 08:40
Светлозар Игов

Критика, равна на самото изкуство – в памет на Светлозар Игов

На 78-годишна възраст си отиде Светлозар Игов – български учен, най-автентичният литературен критик и историк на нашето съвремие, есеист, поет, белетрист и преводач. Загубата за литературния ни живот е огромна.  Авторите му имаха доверие като на..

публикувано на 29.09.23 в 16:30

Дискусия на тема "Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея"

"Изкуственият интелект като Пигмалион и Галатея". Това е името на дискусия, която ще се проведе днес (29 септември) от 18 часа в "Топлоцентрала". Войните около изкуствения интелект са сериозно предизвикателство пред нашата представа за това какво е..

публикувано на 29.09.23 в 15:26

В "Клетката" на живота

История за силата на духа, свободата и втория шанс ще гледаме в ефира на една от националните ни телевизии. Докато проследява пътя на силната и смела Ина, изправена пред тежка, морална дилема, зрителят ще влезе в "Клетката" – тази, в която животът често..

публикувано на 29.09.23 в 13:10
Мария Стоянова, Ангелина Грозева и Грета Пенчева (отляво на дясно)

Новият визуално танцов пърформанс "Благодаря, България"

На 29 и 30 септември в Дома на културата "Средец" ще се състои премиерата на художествено танцовото произведение – "Благодаря, България", което пресъздава, красотата и духа на Майката Земя – "България". Представлението комбинира елементи от съвременен..

публикувано на 29.09.23 в 12:51
Камен Балкански

Бюро "Творческа Европа - МЕДИА" на 20 години

Два са големите победители на "Златна роза" 2023. Наградата за най-добър пълнометражен филм на 41-вото издание на най-стария и единствен по рода си фестивал за българско игрално кино си делят "Уроците на Блага" на Стефан Командарев и "Диада" на Яна..

публикувано на 29.09.23 в 12:35