Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

„Мефистофел“ на Клаус Ман отново на български

Литературният шедьовър за абсурдите на Третия райх, обрисуван чрез историята на една кариера, отново е на книжния ни пазар.  „Мефистофел“ на Клаус Ман не е издавана у нас от 1976 година. Романът, създаден от първородния син на Томас Ман в Амстердам, е..

публикувано на 25.02.20 в 17:18

Камелия Кондова: Сега не ми се пише за любов, аз я имам

Спомням си, че и без тебе съм живяла. А и да забравя, хората говорят как са видели, че невръстното ми тяло се превръща във обратното на мрак. Спомням си, че мама не допусна да си имам куче – да не ме ухапе, да не цапа и да не..

публикувано на 25.02.20 в 16:27

Забравеният критик Йордан Маринополски

„Критика и искреност. Случаят Йордан Маринополски“. Така се нарича най-новата книга на литературния анализатор Марин Бодаков. Във фокуса на интереса на автора е една безспорно незаобиколима личност – литературен критик, учител и преводач, незаслужено..

публикувано на 24.02.20 в 15:47
Христо Карастоянов

Христо Карастоянов на 70

"Светът е малък, Ямбол – голям!", казва неумолимият и неуморим, и неукротим писател Христо Карастоянов, който навършва на 22 февруари почетните 70 години.  Какво е да си разказвач (макар и само на месец февруари) "Притеснен съм, защото отдавна не..

публикувано на 21.02.20 в 16:28

„Вътрешният глас“ с премиера в Младежкия театър

Един човек се опитва да живее с непоносимото бръмчене, буботене, бучене на заобикалящата го бездушна Тълпа. Мистериозен глас се появява в живота му и го потапя дълбоко в търсене на спасение. Изгубен напълно, човекът продължава да потъва, докато не..

публикувано на 21.02.20 в 13:25
Д-р Анета Риналди, артдиректор на „Луксарт“ – Рим

„Българската галерия“ в Рим

В най-артистичната част на историческия център на Рим, Трастевере, се намира един оазис за българска култура и изкуство, едно пространство, което римляни и гости на града наричат „Българската галерия“. Това е галерия „Луксарт“ и представя както утвърдени..

публикувано на 20.02.20 в 16:20
Кадър от документалния филм „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева

Българското кино – акцент на 24-тия международен София филм фест

От 2002-ра до 2020 г. в програмата Ново българско игрално кино на София филм фест са представени публични прожекции на 191 български игрални филма. Отделно са документалните премиери, миноритарните копродукции и класически български филми. От 2003 г. в..

публикувано на 20.02.20 в 14:29

Анжелина Пенчева – преводач на месец февруари

Гост в поредицата „Преводач на месеца“ в Литературния клуб на Столичната библиотека е доц. д-р Анжелина Пенчева, преподавателка по чешки език и литература и известна наша преводачка.Тя беше представена от журналиста и литературния критик Емил Басат и..

публикувано на 20.02.20 в 10:23

Предстои XVI Световен конкурс за детско хайку в Япония

Фондация JAL, Япония, съвместно с Българския хайку съюз и със съдействието на Детския отдел на Столична библиотека, канят за участие деца до 15-годишна възраст в  XVI  Световен конкурс за детско хайку. Конкурсът ще включва и рисунка, вдъхновена от..

публикувано на 18.02.20 в 17:12
Анжела Димчева

„Дубльор за ада“ с премиера в „Артефир“

„ Това е книга с много предимства. Тя носи модерното светоусещане на човек, който знае цената на болката и е намерил пътя към победите. Знае също така, че поетическото изкуство е самотно и неблагодарно занимание, носещо повече страдания,..

публикувано на 18.02.20 в 16:20