Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

„Класика в парка“ за първи път в София

На 29 и 30 юни ще се състои първият фестивален уикенд в парка на транспортното училище „Тодор Каблешков“ в София. На 29 юни ще бъде представена постановка на операта „Травиата“ на Верди под диригентството на Иван Ангелов и с участието на Зениа Ардженти –..

публикувано на 27.06.19 в 13:55

Снежана Симеонова в галерия „Резонанс“

Пловдивската галерия „Резонанс“ представя специално създадената за нейното пространство изложба на художничката Снежана Симеонова. Това са два основни цикъла – „Облаци“ и „Смачканите хора“, което е едно предизвикателство как със средствата на скулптурата –..

публикувано на 27.06.19 в 09:10

„Ръка и разум“ – разкази за изкуството

Представянето на изкуството на швейцарската художничка Терезе Вебер у нас, в галерия „Райко Алексиев“ бе събитие не само от национален мащаб, но и с голям международен отзвук, като израз на високите стандарти на среща с голямо, качествено изкуство. Терезе..

публикувано на 27.06.19 в 08:05

Международната антология „Хлеб наш насущний“ с премиера в Добруджа преди жътвата

Сдружението на писателите и Литературният музей „Йордан Йовков“ в Добрич ще представят международната антология „Хлеб наш насущний“, в която са включени 175 славянски поети от 25 държави. Творческата вечер ще бъде на 28 юни от 18 часа в Дома паметник..

публикувано на 26.06.19 в 15:10

22-тo издание на международния фолклорен фестивал Велико Търново ни очаква през юли

От 20 до 27 юли Велико Търново ще бъде домакин на едноименния международен фолклорен фестивал, който ще отбележи 22-тo си издание. Всички фестивални вечери ще се проведат на открито в Летния театър на парк „Марно поле“, входът е свободен за гражданите и..

публикувано на 26.06.19 в 09:10

„Дарът“ на Невена Митрополитска бе представен на „Пловдив чете“

„Дарът“ е втората книга на българската писателка Невена Митрополитска, която от 17 години живее със семейството си в Канада. Първият й роман „Ана и планината“ се появява през 2013 година и също има успех. Авторката обича да поставя героите си в трудни и..

публикувано на 26.06.19 в 08:25

„Несбъднатост“ на Божидара Димова с премиера

Божидара Димова е автор на няколко книги – на сборника с интервюта ,,Жадна следа“ и биографичния роман ,,Единица мярка“ (2010) Има две стихосбирки – „Очите на дъжда (2011) и „Вярно с оригинала“ (2015). Най-новата й трета поетична книга „Несбъднатост“ се..

публикувано на 25.06.19 в 16:30

Литературен наблюдател: Избрано на Уолт Уитман

Големият американски поет Уолт Уитман (1819 – 1892) е роден в Хънтингтън, Лонг Айланд, в семейство на квакери – религиозната общност на пацифисти и борци против робството. Нарича себе си Космос и поезията му е стихия, която помита читателя. Хуманните..

публикувано на 25.06.19 в 15:30

Докато четем

Когато четем книга, едва ли мислим за различните теории за четенето, за историята на четенето, а просто се наслаждаваме на текста. Темата обаче се оказва актуална за учени и изследователи още от 80-те години на 20 век. В „История и теория на четенето“..

публикувано на 25.06.19 в 11:15

Силен дебют в поезията

Първата книга обикновено показва дали авторът има потенциал и често пъти – посоката, в която ще се развива. Добрите дебюти са рядкост, затова е радостно, когато млад поет покаже качества още с първата си стихосбирка. Такава е Виолета Кунева с „Почти всичко..

публикувано на 25.06.19 в 08:15