Eмисия новини

Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

"Артефир" е специализирано информационно предаване за изкуства и култура. Можете да го слушате всеки делничен ден веднага след обедните новини. "Артефир" е своеобразен калейдоскоп на най-важното и качественото, случващо се в българското изкуството.

Темите и акцентите във всяко издание на "Артефир" се определят от хронологията на актуалните стойностни събития в седемте изкуства през седмицата. На фокус са както класическите форми на изкуството, така и модерните съвременни арт практики.

Предаването е своеобразна художествена аудио-сцена за популяризация на качествен художествен продукт. В предаването "Артефир" слушателите могат да се запознаят с утвърдени майстори и с дебютиращи автори. При нас са представени българските творци и гостуващите световни артисти.

Водещи жанрове в "Артефир" са интервюто, репортажът, документалният запис, актуалната информация, коментарът, анализът и рецензиите на специалисти в различните изкуства, художествената критика.

Екипът на "Артефир" се гордее със своите награди, които приема като оценка и от страна на слушателите, и от представителите на българската култура: Наградата "Христо Г. Данов" – двукратно, Годишната награда на СБЖ, Наградата за журналистика в областта на културата на Столична община, Наградата на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" и др.

Слушането на "Артефир" е осъзнат избор за нашата аудитория, както интересът към изкуството е уникална вътрешна потребност.

Екипът на "Артефир": Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Силвия Чолева, Белослава Димитрова, Таня Димова, Рада Стойкова, Ангелина Грозева

Публикации

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

Франсоа Артог за времето и неговите кризи

Франсоа Артог нарича книгата си "есе по концептуална история", а основната нишка в него е "режимът на историчност", чиято цел винаги е била (по думите му) да осветлява кризите на времето, т. е. онези моменти, в които ориентирите се разлюляват и настъпва..

публикувано на 19.07.24 в 08:45

Кунцю операта – възпяване на природната мъдрост и красота

Кунцю операта е сред най-обичаните китайски традиционни опери, които продължават да вълнуват зрителите и до днес. От 2003 година древната музикална драма е включена в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. На нейния..

публикувано на 18.07.24 в 16:22
 Даниела Найберг

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл

Познават ли съвременната българска литература българите в Сиатъл? Разговорът с Даниела Найберг дава отговор и той е положителен. Тя е eтнохореолог и културолог. Издала е четири стихосбирки, сред които последната е "Избрах да запиша" (2019). Нейни..

публикувано на 18.07.24 в 15:24

XXVI Международен фолклорен фестивал "Велико Търново" се открива на 20 юли

Над 300 участници от 8 държави пристигат в старопрестолния град за 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Велико Търново". От 20  до 27 юли домакин на събитието отново ще бъде Летният театър на града. Участват състави от Китай, Кипър,..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август

В разгара на фестивалното лято, през август предстои дългоочакваният Банско джаз фестивал , който отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. В продължение на осем фестивални дни и вечери от 3 до 10 август 2024 г.   екип на програма..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Истина или лъжа

"Фалшификациите съпътстват цялата история на човечеството, мотивите са много и различни и няма нищо ново под слънцето" – казва Иглика Мишкова, куратор от българска страна на изложбата "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите", която..

публикувано на 17.07.24 в 14:25
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим...

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална..

публикувано на 17.07.24 в 11:15