Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германия изпраща оръжие на кюрдите в Ирак за борбата им с "Ислямска държава"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германия праща 16 000 бойни оръжия, 40 автомата, 240 противотанкови гранати, 500 противотанкови ракети и 10 000 ръчни гранати на кюрдското правителство в северен Ирак. Това реши късно снощи на заседание правителството в Берлин. Оръжията са предназначени за борба срещу настъпващата терористична организация "Ислямска държава". За Северен Ирак ще заминат също така джипове и бронирани патрулиращи коли от типа "Динго 1".

Освен с оръжията, Берлин ще подпомогне северната част на Ирак и с 50 милиона евро заради катастрофалната хуманитарна ситуация там. 

Стойността на доставените оръжия е 70 милиона евро. С тях ще бъдат оборудвани 4000 души от кюрдския съюз Пешмерга.

Ситуацията в Ирак е критична. Ислямска държава показва невиждана досега бруталност. Наша отговорност е да подкрепим усилията на местните власти да спрат настъпващите милиции. Това е в интерес и на сигурността ни, заяви военният министър Урсула фон дер Лайен. Пешмерга успяват да задържат терористичните милиции, а с новото въоръжение вероятно ще успеят да си върнат иззетите от тях територии, посочи тя. Кабинетът в Берлин е в постоянен контакт с автономното правителство в Арбила.

Германия доставя на кюрдите онова оръжие, от което те сами са казали, че имат нужда. Решението не бе лесно, тъй като за първи път въоръжаваме регион, в който се водят битки, каза и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Първата пратка се очаква да пристигне в Ирак още този месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!