Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън и Ник Клег уточняват мерките за справяне с ислямските екстремисти

Лондон Великобритания полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън и вицепремиерът Ник Клег уточняват последни подробности по новите планове на британското правителство за справяне с ислямските екстремисти.

Дейвид Камерън възнамерява да улесни работата на разузнаването с пълен достъп до информация за пътуващите със самолети. Той също ще обяви мерки за засилване на сътрудничеството с Турция и Германия в рамките на плановете на правителството да спре потока от родени във Великобритания джихадисти да пътуват до и от Сирия и Ирак. Смята се, че близо 500 британски граждани се сражават в момента в редиците на "Ислямска държава", а други 250 са се завърнали на Острова, преминавайки основно през Турция и Германия.

В момента Дейвид Камерън уточнява подробностите с вицепремиера Ник Клег, след като кралят на Саудитска Арабия предупреди, че терористични групировки ще извършат нападения в Европа през септември, ако не бъдат възпрени със сила и бързи мерки. Камерън и Клег вече постигнаха споразумение за изземането на паспортите на заподозрените джихадисти.

Все още обаче предстои да изгладят различията си по плановете за временна забрана на родените във Великобритания джихадисти да се завърнат на Острова, както и по затягането на превантивните мерки срещу тероризма, тъй като те трябва да бъдат законово обезпечени. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна