Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Берлин започнаха преговорите за газовия спор между Русия и Украйна

Гюнтер Йотингер
Фото: ЕПА/БГНЕС

Днес в Берлин бяха подновени преговорите в газовия спор между Украйна и Русия. С посредничеството на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер в германската столица се срещат руският министър на енергетиката Александър Новак и украинският му колега Юрий Продан. В разговорите участва и шефът на „Газпром” Алексей Милер.

Спорът между Русия и Украйна е заради все още неплатени сметки и твърде високи цени на газовите доставки. Киев обвинява Москва в опит за изнудване с неправомерно високи цени.

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер предлага компромисно решение, в което да се гарантират доставки на газ до април, докато неяснотите се изчистят.

Точно преди началото на преговорите обаче Русия внезапно изостри тона срещу Запада. В интервю за германския вестник „Ханделсблат” руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия може да спре доставките на газ за Европа, ако Европа снабдява от тях и Украйна. Сключените договори не предвиждат реекспорт, заяви Новак. Ако ЕС ги нарушава, Москва гарантирано ще спре да подава газ.

В тази ситуация готовност да подава повече газ е заявила вече Норвегия. Тя е вторият по големина доставик за Европа след Русия. Напрежението преди преговорите се засили и от отказ на руските власти да допуснат в страната европейската депутатка Ребека Хармс. Тя е е член на Зелената партия в Европейския парламент и често критикува Кремъл. Москва е заявила, че Хармс е нежелана персона в Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!