Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решение на спора за газовите доставки между Русия и Украйна ще се търси на тристранна среща в Берлин

| обновено на 26.09.14 в 08:35

Временно решение на спора за газовите доставки между Украйна и Русия ще се търси днес в Берлин по време на тристранна среща по газовите въпроси. В разговорите ще участват и представители на Европейската комисия.

Според предварителните информации един от възможните варианти, които предстои да бъде обсъден, е Комисията да предложи на Украйна и Русия подписване на временен договор до окончателното решение на Стокхолмския арбитраж, за да се гарантира стабилното преминаване през зимен период 2014-2015 година.

Исковете бяха заведени поотделно от Русия и Украйна, след като не бе постигнат компромис по газовия въпрос. Той възникна през месец юни след спирането от Москва на газовите доставки за Киев заради натрупани задължения.

Германският канцлер Ангела Меркел настоя за разрешаванe на газовия спор между Русия и Украйна. Пред представители на бизнеса тя коментира, че спорът около плащането на минали газови доставки и бъдещата цена на газа е от един от многото несигурни въпроси, които трябва да бъдат разрешени "колкото се може по-бързо".

Междувременно стана ясно, че операторът на газопреносната система на Унгария спря доставките на газ на Украйна за неопределен срок. В съобщение на компанията се посочва, че причината е повишаването на вътрешното потребление.

Украинската компания "Нафтогаз" заяви, че спирането на доставките от Унгария е станало "неочаквано" и изрази надежда, че това няма да повлияе на стабилността на работата на системата. "Нафтогаз" има договори с частни компании от Западна Европа за доставяне на газ в Украйна през Унгария. През март 2013-а Украйна и Унгария се договориха за доставки на газ на украинския пазар в обем 5-6 милиарда кубически метра газ годишно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна