Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Работодателските и синдикалните организации няма да обсъждат актуализацията на бюджета

| обновлено 26.09.14 18:10
Фото: БГНЕС

Работодателските и синдикалните организации няма да участват на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, на което трябва да се обсъди предложението за актуализация на бюджета. Аргументът е, че не са спазени сроковете за предоставяне на документите за дискусията. Работодателите и синдикатите заявяват, че ще се включат в работата на тристранния съвет, ако получат съответните документи поне два дни по-рано.

Все пак ние сме отговорни институции. Не можем да дадем съгласието си и изобщо да дискутираме върху текст, който изобщо не познаваме. Те на всяка цена трябва да заемат нашето мнение. То може да е против. По правилник е така. След това могат да си решат каквото си искат. Много пъти и ние, и работодателите сме били на различни позиции с управляващите, но това не им е попречило да си вземат решение каквото искат. Ние служим за легитимация като пети храст там някъде на театралната сцена, каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Не може материали, които се предоставят сутринта в понеделник, да се обсъдят в 13 часа от комисия, а в 15 часа от Тристранен съвет. И какво е това обсъждане в комисия, ако няма да има време и възможност бележките, които са направени на заседание на комисията, да се вземат предвид при обсъждане в Тристранния съвет Не бихме искали да бъдем параван, зад който да се крият управляващите, които и да са те, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Тристранката е насрочена за понеделник следобед, а от финансовото министерство обещаха да публикуват документа няколко часа преди това - в понеделник сутринта.

Въпреки заявения бойкот на насроченото за понеделник заседание на Националния тристранен съвет от страна на бизнес и синдикати източници от правителството не изключват заседанието да се проведе. Има вероятност в рамките на 48 часа преди него, подготвената актуализация на бюджета за тази година да бъде изпратена за съгласуване.Това означава, че най-късно до утре в 15 часа документите трябва да стигнат до партньорите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!