Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Христосков се надява да няма блокиране на обсъжданията на бюджета

Снимка: БГНЕС

Социалният министър Йордан Христосков изрази надежда, че краткият срок за обсъждане на актуализацията на бюджета в Националния съвет за тристранно сътрудничество няма да доведе до блокиране на обсъжданията. От Министерския съвет обещаха да публикуват параметрите на актуализацията в неделя вечерта, тристранката е в понеделник, а кабинетът ще обсъди новия бюджет в сряда. 

Ние многократно заявявахме къде са дефицитите, за какво са необходими средства. Ясно е, че в НЗОК има допълнителен дефицит въпреки актуализацията с още около 100 милиона лева. Другите министерства също министрите обявяваха предварително какви са нуждите. Известно е, че в приходната част има един дефицит около 1 милиард и 50 милиона лева, така че няма проблеми при добра воля работодателите и синдикатите да се запознаят, макар и в краткото време, и да изразят своето становище на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник от три часа, каза Йордан Христосков.

Той припомни, че дефицитът в социалната сфера е около 52 милиона лева. По-голямата част от тях - 35 милиона, са необходими за социални помощи поради по-големия брой подпомагани хора.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна