Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция дава сигнали за евентуално участие в действия срещу "Ислямска държава"

Ахмет Давутоглу
Фото: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви днес, че всяка една военна операция, която би допринесла за постигане на спокойствие и стабилност в региона, би получила подкрепа от Турция. Изявлението на Давутоглу, което беше направено пред конференция на областните управители на управляващата Партия на справедливостта и развитието, се коментира като сигнал за евентуално участие на Турция във военна операция срещу джихадистите от "Ислямска държава". Преди освобождаването на похитените служители от турското консулство от страна на джихадистите, които миналата седмица бяха предадени на Турция, Анкара категорично отказваше да участва във военна операция на коалицията срещу джихадистите.

Ще направим всичко, което трябва, за защитата на нашата национална сигурност, заяви още Давутоглу.

Настъплението на джихадистите от Ислямска държава непосредствено до границата на Турция със Сирия притиска политиците в Анкара.

Турски източници съобщават, че екстремистите настъпват срещу пограничния град Кобани, намиращ се на около 10 километра от турската граница. Два снаряда, изстреляни от сирийска територия, са паднали днес на турска територия. Бежанският поток също създава трудности, въпреки че Турция полага изключително големи усилия за приютяването на сирийските кюрди. Но положението край границата е драматично. От миналата седмица досега над 160 хиляди сирийски кюрди са пристигнали в Турция.

Проучванията на общественото мнение показват, че над половината от турските граждани искат страната да участва във военни операции срещу сунитските екстремисти. Видни мюсюлмански духовници от Турция се включиха към декларацията на ислямски учени от 126 мюсюлмански държави, които порицаха действията на джихадистите от "Ислямска държава" като несъвместими с религиозните ценности на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!