Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пътят на Мартин Цонев - от дет метъла до големите оперни сцени

Днес ви представяме Мартин Цонев. Солист на оперния театър в Бон и на Софийската опера, критиците го определят като наследник на тримата големи български басове Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев.

На 26-годишна възраст дебютира на оперната сцена в Русе с ролята на Дон Базилио от „Севилският бръснар” на Росини. Като студент реализира първото изпълнение на „Монолог” от Александър Текелиев и запис за БНР.

Специализира във Висшето училище за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия и в Международната оперна студия в Амстердам. Солист е на „Фолксопер”, Виена, а от 2002-ра е постоянен солист на оперния театър в Бон. Гастролира в Националната опера и Концертгебау - Амстердам, в различни оперни театри в Испания, Холандия, Германия, Франция, Италия. Гост е на множество европейски фестивали. Особено впечатляващ е дебютът му на Залцбургския фестивал (2010) в операта на А. Берг „Лулу” с Виенската филхармония.

Малцина знаят, че когато прави първите си стъпки в операта, паралелно се изявява и на друга сцена - тази на тежкия рок. Като част от група „Нихилист” издава в началото на 90-те два албума в стил дет метъл.

Чуйте повече за интересната му кариера на певец, за шанса да стигнеш до големите европейски сцени, както и за заниманията му извън музиката.


  • Сцената е най-добрият учител.
  • Технически изкушен съм. Никога не съм се ограничавал само в сферата на изкуството.
  • Не обещавам, но може би някога ще напиша рок опера.
  • Ние сме се клели пред изкуството, защото то ни е избрало...
Чуйте радио срещата с Мартин Цонев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!