Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ГЕРБ: Имаме подкрепата за съставяне на правителство

| обновлено 05.11.14 22:24
Фото: БГНЕС
След повече от седем часа разговори ГЕРБ декларираха, че имат подкрепата за съставянето на правителство. Томислав Дончев от преговорния екип на партията каза, че текстът на декларацията, която трябва да обедини и реформаторите, и Патриотичния фронт, е готова:

Общият текст на програмна декларация, който съдържа потенциала да бъде подкрепен от повече от две политически сили, тези, които ще формират коалиция, е налице. След изключително тежки преговори, там, където е необходимо, и детайлен социален и икономически анализ, тази вечер мога да кажа, че имаме дозата съгласие, която предполага, че утре сутринта, когато официалният текст на декларацията бъде публикуван, тя има потенциала да бъде подкрепена от три, а може би и от четири политически сили.

Радан Кънев от Реформаторския блок допълни: Налице е достатъчно съгласие, както за да се сформира правителство, така и това правителство да има своята програма, в която принос са дали всички политически сили, участвали в консултациите, а така и да има достатъчно парламентарно мнозинство за тази програма да бъде приложена вярвам и съм убеден, че в настоящото Народно събрание, а това е пътят към най-добрия възможен компромис и най-добрите възможни рамки на управление.

Валери Симеонов
беше категоричен, че Патриотичният фронт ще подкрепи правителството при гласуването в петък. И няма да получи постове срещу подкрепата: Окончателно решение за подкрепа на документа има, следователно ще има подкрепа и на правителството, което ще работи по този документ. Така че, отговорът е "да", постове не.

От АБВ обявиха, че окончателното решение дали ще подкрепят програмната декларация за управление на страната, ще стане ясно след заседанието на Националния им съвет в четвъртък.

В хода на деня преговорите на ГЕРБ и Реформаторския блок с Патриотичния фронт и с АБВ на моменти бяха двустранни, тристранни или честиристранни. До 19.30 часа в стаята на ГЕРБ бяха всички преговорни екипи. Тогава АБВ излязоха да проведат Изпълнителен съвет на партията си и казаха, че ще се върнат да продължат разговорите, но се надявали това да не е за цялата нощ. Ивайло Калфин обясни докъде са стигнали: По програмната декларация обсъждахме всички текстове в различни формати, накрая в четиристранен формат. По голяма част от текстовете има съглсие, има доста напредък. Специално мога да кажа, че от гледна точка на АБВ има няколко текста, на които държахме, които влязоха. Има все още въпроси за нас, свързани с данъчната политика, които не бихме могли да затворим и да се съгласим. В момента и колегите гледат текста, по-късно ще се съберем и ще погледнем още един път текста към момента, който сме постигнали. Така че за АБВ преговорите не са приключили още и ние трябва да вземем политическо решение дали си припознаваме основните приоритети в програмата.

Малко след като АБВ излязоха, това направиха и от Патриотичния фронт, за да доуточняват позицията си. Към 20.30 часа те се върнаха и диалогът продължи в тристранен формат, докато АБВ все още не се бяха върнали в парламента.

Срещата на ГЕРБ и Реформаторския блок с Патриотичния фронт за съставяне на съвместно правителство започна в 14 часа. Тя беше прекъсната временно след двучасови разговори. Според Радан Кънев по всички ключови въпроси от същностна важност за ПФ са намерени общи формулировки. Непреодолими проблеми от тук нататък няма. Имаме нужда от още малко време за техническа работа, която ще продължи след около час, добави Кънев.

Каквото е поискал Патриотичният фронт и е било съгласувано между трите формации, ще бъде отразено в крайния вариант на декларацията. Изобщо не е ставало дума за кадрови въпроси, изцяло за програма. Действително всичко, което сме се съгласили, е вече обща редакция в един много конструктивен дух на много добри, подчертавам, общи формулировки на бъдещото мнозинство. Почивката е заради среща с АБВ.

По време на срещата между ГЕРБ и АБВ, Патриотичният фронт трябваше да направи корекции върху програмата декларация за управление на страната, което беше пречката за ПФ да подкрепи парламентарно бъдещото правителство. Срещата с АБВ трябваше да приключи в 17:30 часа, но представителите на Фронта влязоха в стаята, а тези на АБВ не я напуснаха. Разговорите продължават в този формат.

По-рано днес Радан Кънев заяви на влизане в НС, че правителство ще има, когато има мнозинство в парламента. Това е причината разговорите да продължат и днес, и утре. Кънев заяви това в отговор на позицията на Патриотичния фронт от снощи, че няма да подкрепи програмната декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок във вида, в който е към този момент.

Естествено, ще имат определени бележки по декларацията и ще искат да се забавят определени текстове. Ние и патриотите, за съжаление, не можем да направим мнозинство в този парламент. Естествено, че трябва мандатоносителят да участва, за да има смисъл. Това, което е повод за разговора, ни показва, че в бъдещото мнозинство изглежда най-стабилният елемент и стабилизиращият елемент е Реформаторският блок. Това не е случайно. Ние натрупахме много богата конфликтна коалиционна култура през изминалата година и половина и сме вътрешно коалиционно добрият пример за това, което ще се случва в България от тук нататък. Не е лесно да се живее в коалиция, но очевидно ще бъде необходимо, каза Радан Кънев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!