Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори: ГЕРБ ще успее да се споразумее с Реформаторския блок и Патриотичния фронт

Много е вероятно да се постигне договореност на днешната среща на ГЕРБ с Патриотичния фронт и Реформаторския блок. След 5-ти октомври никой не иска незабавно нови предсрочни избори и всеки се опасява от резултатите, които би могъл да получи на едни такива избори, така че драматургията под каквито и форми да бъде, ще доведе до съставяне на правителство и то ще бъде точно с тези участници, които се коментираха от самото начало, каза в интервю за предаването „12+3“ политологът Борис Попиванов след връчването на мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Впечатлението е, че в Реформаторския блок няма ясна концепция за управлението и че всеки от лидерите държи да контролира определен ресор, за да може да бъде сигурен, че там ще намери своето място. Също така, независимо, че очаквано квотното представителство на Реформаторския блок е два пъти по-малко от това на ГЕРБ, на тях са предоставени най-проблемните министерства, такива, от които би могло повече да произтичат проблеми, отколкото някакви решения, а там, където са най-големите ресурси, там, където се предполага, че ще бъдат отпушените европейски средства – те остават за ГЕРБ. Така че в крайна сметка този избор поставя Реформаторския блок в по-неизгодно положение, каза още той.

Пиар експертът Арман Бабикян коментира: Това, което виждаме не наподобява по никакъв  начин разговор за политика, защото никой не можа да хване политическите реформи, за които толкова дълго ни говореха, за които са се споразумели кои са. Какви реформи ще се правят, за да знаят хората какво ще се случва с живота им, кое точно ще се променя? Аз лично не разбрах. Това, което и днес чухме от Борисов е, че не му излиза сметката т.е. през цялото време става дума за аритметика, а не за политика. Това че реформаторите и ГЕРБ са се разбрали вече не е новина. Но станахме свидетели на един трик, който днес показа колко хора са се вързали на него. Въпросът с Патриотичния фронт – според мен предстои договаряне. Както забелязвате за АБВ вече никой дума не споменава. Очевидно там договорката е извършена. Много е важно този кабинет вече да не бъде именуван в никакъв случай дясноцентристки , защото той не е такъв. Не коментирам въпроса каква част от партиите в Реформаторския блок са такива, но за подкрепата на Патриотичния фронт и АБВ – със сигурност не го правят дясноцентристки.

По отношение на предложените министри в новото правителство, Бабикян каза: Искам същите тези хора да отидат при „Ранобудните студенти“ и да си поговорят с тях или при „Протестна мрежа“, или при който искат, който е бил на жълтите павета преди една година. Да отидат да си поговорят и да обсъдят новите си назначения, за да видят какво ще чуят. Очевидно е, че не може да става дума за компетентност, когато назначавате за министър на икономиката човек, който няма представа какво е салдо и какво е сметка. Мога да дам още няколко достатъчно добри примера с хора, които очевидно са назначени, за да имат министерство. Да разделиш едно министерство на три, за да има повече министри, повече администрация, повече разходи. Това ли е малкото правителство, за което ставаше дума. 

На въпрос дали правителството може да изкара целия си мандат, Бабикян отговори:  Мисля, че всичко е възможно, стига да са добре балансирани интересите на олигарсите, които стоят зад този кабинет.  

Според Попиванов, падането на правителството може да не се обвързва с нови избори: Тази формация от 8 партии в парламента, създава възможности и за други правителства, без да се отива до избори.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна