Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Леа Коен за Клуба на българските писателки

Фото: БГНЕС
Как се "съживява" един клуб, който е започнал своя живот през 30-те години на миналия век - в друго време, в друг свят - от дами като Мара Петканова, Дора Габе, Евгения Марс. Клуб, който има предшественик - Съюза на жените с висше образование.

Това ще ни разкаже Леа Коен - гост в нашето Радиокафе. За нея всичко започва от едни архивни документи, на които попада покрай дневниците от онези времена, към които тя има слабост. Попада и на устава, който с минимални поправки, "върши работа" и днес. Представяте ли си?!

И тя се обръща към дамите, които днес определят облика на поезията и прозата у нас - и Клубът на българските писателки отново е факт и интересът към него расте лавинообразно. Как се става член, на колко "кръга" е разделено въпросното членство, какви са идеите и от къде идва необходимостта да има такъв клуб в днешно време и как са разположени на картата на света подобни клубове - това разказва Леа Коен.

Ще стане дума и за това има ли (и продължава ли да има) женски род в "големите" европейски езици и за мястото на писателките у нас в общата литературна "схема" днес.

А именно днес - на 10-и ноември е и първото събитие, свързано с клуба - премиерата на новия роман на Милена Фучеджиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!