Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пламен Димитров: Средната работна заплата да се увеличава с 10% годишно

Фото: БГНЕС
КНСБ настоява за промяна в политиката по доходите, като средната работна заплата да се увеличава с 10% годишно. От синдиката искат още политиката по доходите да се променя чрез колективното договаряне между работодатели и синдикати.

Друго искане е минималната работна заплата от следващата година стане 400 лева. Предлагат и промени в данъчното облагане. От доста време от КНСБ настояват да се въведе необлагаем минимум за доходите до размера на минималната работна заплата, както и да има нова данъчна скала за доходите, които са в размер на над 10 минимални работни заплати.

От КНСБ са против да се използва нов държавен дълг за решаване на проблемите в банковата система и затова настояват средствата да се използват за секторите инфраструктура и енергетика.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза в предаването "Преди всички", че тристранният диалог трябва да бъде оглавен от министър-председателя.

Според него е необходима е промяна на Кодекса на труда:

Там би трябвало системите на заплащане, които определят начина, по който се формира цената на труда, да бъдат ясно разписани и да е ясно как човекът участва в разпределението на това какво стига до него. Сега не е така, всички знаем, че в много предприятия няма система на заплащане, шефът определя какво получаваш и ако не ти харесва, си отиваш вкъщи.

Няма чуждестранни инвестиции и трябва да се търсят фактори в енергийния, в инфраструктурния сектор да стимулират средата да доведе след себе си растеж, каза още Пламен Димитров.

Не съм оптимист, че българите ще чакат дълго време, смята лидерът на КНСБ.

Интервюто на Борислава Борисова с Пламен Димитров можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!