Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Христина Ангелакова - една оперна прима на 70

Фото: Архив
Балната зала на Националната художествена галерия - наистина точното място за празнуване на юбилея на една от гранддамите на българската опера - мецосопраното Христина Ангелакова - защото е изиграла толкова паметни и бляскави роли по най-престижните световни сцени, а и защото дебютът и на сцената на Миланската скала е именно на бал - тогава тя е Улрика в "Бал с маски" на Верди. 

Христина Ангелаков е солист в Софийската опера от 1976 година, но пее и в Римската опера (заедно с Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска и Хосе Карерас), и в Болшой театър, Дойчеопер” (Берлин), където четири сезона тя е най-предпочитаната Амнерис и Азучена,  в Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена...с диригенти от ранга на Адерна, Гавацени, Бартолет, Питър Маг, Делман, Аранович, Сандзоньо, Дзеда Джелмети... и още, и още.

Тя е първата дама - директор на Националната опера в София, а и до днес продължава да е артистичен директор на българския "оперен фестивал на езерото" - Моцартовите дни в Правец.

Чуйте какво ни разказа в утрото на този специален за нея ден Христина Ангелакова - защо и как една "Хованщина" в нейната кариера  се е превърнала в "съвършеният спектакъл" , за  рискованото и по младежки смело, но триумфално участие в международния конкурс за млади оперни певци в София и за мечтите днес.

А иначе тази вечер спектакълът в нейна чест е под режисурата на  Христо Симеонов,  специални гости на събитието ще бъдат оперните певци Илина Михайлова, Даниела Дякова, Русалина Мочукова, Деян Вачков, както и поп изпълнителят Дани Милев и актьорът-певец Руслан Мъйнов.
Часът е 19, а мястото - Балната зала на НХА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!