Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ДПС поиска оставката на здравния министър Петър Москов

Москов: От началото на годината има 227 нападения над медицински екипи на Спешна помощ

| обновлено 09.12.14 12:55
Фото: БГНЕС

ДПС призова в декларация от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Петър Москов да подаде оставка заради решението му линейките при ромите да бъдат придружавани от полицейски патрули.

По думите на Тунчер Кърджалиев, Москов е нарушил шест основни норми на българската демокрация - Конституцията, Закона за здравето, Закона за защита от дискриминация, Всеобщата декларация на ООН, както и Конвенцията за защита правата на човека.

Нелепо е според нас предложението да се преговаря с ромски лидери. На база на какви принципи и правила те имат легитимност и носят отговорност, пред когото й да е. Некоректно е и посланието към българския лекар, директен апел да прегазят Хипократовата клетва. По-голяма част от лекарите, които бащински той нарича моите лекари, убеден съм, че няма да се гордеят с това, напротив, ще се срамуват от това. 

Министър Петър Москов каза, че за него е чест ДПС да му иска оставката. Той обясни, че навсякъде, където има нападения над екипите, Спешна помощ ще отива след осигуряване на защита и посочи, че не става дума само за ромски гета. Той даде пример със случая в Исперих, където побойникът е българин. 

Моля за извинение, ако някой е бил наранен от конкретни думи, но отново казвам: аз стоя зад смисъла на всяка една от тези думи. Истината е, че от началото на тази година има 227 нападения над медицински екипи на Спешна помощ. Също така истината е, че три четвърти от тези нападения са се случили в циганските махали. Аз съм виновен за това, че го казвам и ако не го кажа, проблемът няма да съществува, така ли е? 

Преди няколко дни един министър каза истината, че няма етнически характер, каза също в декларация председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев

Вие, господин Кърджалиев, казахте, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с местни ромски лидери, да ви попитам аз? Тогава нелепо ли е? Или разнасянето на пачки с пари не са преговори, а си е чисто плащане. Преговорите са преди това.

При представянето на проектобюджета на здравната каса, министър Москов каза, че възможността за нови лечебни заведения по договор с касата е максимално ограничен. Същото ще важи и за аптеките.

Нови аптеки през 2015 година да могат да бъдат откривани само и единствено в места, където по стандартите няма налична аптека или ако се касае за денонощна аптека, тоест някаква допълнителна услуга, където населението да бъде по добре обслужено.

По отношение на лекарствената политика Москов подчерта, че министерството на здравеопазнането е в напреднала процедура по подписване на рамково споразумение с фармацемтичната индустрия.

Ясно споразумение, в което казват какво ще бъде финансирано, в какви обеми години напред. Това е бизнес като всеки друг, той има нужда от ясни правила и осигурява добра лекарствена политика на българските граждани.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!