Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Макавеева: Институциите абдикираха от ромските квартали

Снимка: БГНЕС

Ромските махали не са анклави. В анклавите не действат никакви закони, които са основни за страната и за обществото. В ромските квартали има аномия, за която никой не иска да говори и да взима отношение. За нас е по-важно да се установят системните причини, които водят до тази ситуация, в която се нападат медици, в която едни хора се чувстват изоставени от държавата, в която едни хора продължават да смятат, че техният свят се разпростира в рамките на техния квартал. Институциите абдикираха от ромските квартали в момента, в които започна демократичният преход в България. Оставиха ромите на саморазвитие, каза Лили Макавеева от Асоциация "Интегро" и координатор на европейската програма "Ромак и ромед" в интервю за предаването "Преди всички".

Според нея изказванията на министъра на здравеопазването Петър Москов целят отклоняване на вниманието от основни проблеми в сектора на здравеопазването. Здравният министър каза, че ромските махали трябва да останат без Спешна помощ заради зачестилите нападения над медицински екипи.

Иска ми се, когато има нападение над лекари и не само над лекари, а изобщо, когато има криминални прояви, да се идентифицират извършителите и да се третират като извършители на криминално деяние според законите на държавата. Да не чуваме, че те са привикани и след това освободени и след това изчезнали нанякъде, без значение дали е ром, българин, турчин, няма значение. На второ място, това, което трябва всички да разберем, е, че ромите са носители на индивидуални права и отговорности и по никакъв начин това не означава, че когато един извършва престъпление, трябва да се наказва цялата ромска общност. Знам, че отстрани ромите се разпознават като застинала маса от хора, която не е напреднала в развитието си, и никой не вижда, че тя има своя динамика и е разслоена. Ако в нея има изключително бедни и маргинализирани хора, в нея има и хора, които са към средната класа, дори има и образован елит, каза още тя.

Макавеева обясни, че често самите роми искат полиция в кварталите си:

Къде е държавата, която да каже, че тук ще има ред, какъвто има в другите части на града?

Цялото интервю на Борислава Борисова с Лили Макавеева чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна