Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Червената къща” – повод за сериозен разговор за независимия сектор в културата

Неда Соколовска, Вили Прагер, Галина Борисова и Веселин Димов – четирима артисти, които показват творчеството си в Центъра за култура и дебат „Червената къща” гостуваха в студиото на „Артефир”. Поводът е близката перспектива центърът да приключи дейността си в бившия дом на скулптора Андрей Николов в центъра на София, поради невъзможност да плаща дължимия наем.
Неда Соколовска е инициатор на петиция „За запазване на „Център за култура и дебат „Червената къща”, подписана от близо 2700 души. „Център за култура и дебат „Червената къща” е първото независимо културно пространство в България” – се казва в петицията. В разговора Соколовска посочва, че „наемът е комерсиален за една организация, която се занимава с нестопанска културна дейност”. Тя се надява, че ще се отвори по-широка дискусия за състоянието на независимия сектор в културата.
„Значимостта на „Червената къща” е безспорна за гражданското общество на България – за неговата история, настояще и бъдеще заслугите на това пространство са огромни. Това място трябва да се запази” – казва в качеството си на артист и председател на Асоциацията за свободен театър Веселин Димов.
Вили Прагер споделя: „Когато се появи преди 12 години „Червената къща”, аз си казах – най-накрая София става европейска столица и след „Червената къща” ще има още петнайсет такива. А сега коментираме да я има или да я няма... Европейската практика е такава – все повече ще има независими артисти и изкуства. Трябва да следваме европейската практика, за да не се превръщаме в култургастарбайтери”
Галина Борисова има 30-годишен стаж като независим артист и смята, че тя и колегите и са достатъчно гъвкави и интелигентни, усвоили са всички възможни начини да си осигуряват сцени и финансиране. Според нея „тук става въпрос за сътрудничество между всички институции”.
С разбиране към проблемите е подходил заместник-министърът на културата Боил Банов, който се е срещнал с артистите. Само след седмица предстои втора работна среща, чиято тема ще бъде независимата сцена, а хоризонтът на разговора ще стигне до 2018 година – съобщи Веселин Димов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!