Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В с. Чуковец възстановяват църквата "Свети Никола", строена в началото на 16-и век

Набират се средства за стенописите, еврофондовете не могат да помогнат

2
Отец Александър Стоев показва и разказва за външните стенописи на храма
Фото: ngoepiskop.wordpress.bg

В дните преди Рождество Христово много хора отварят сърцата си за благотворителност, за помощ и подкрепа на нуждаещи се деца, възрастни и болни. В радомирското село Чуковец обаче малко по малко се реставрира православен храм, съграждан още от средните векове. Средствата обаче са недостатъчни за ценните стенописи на този паметник на културата.

На първата, по-стара част от храма са запазени образите на Св. Йоан Златоуст, Св. Василий Велики и Св. Апостол Яков и част от новозаветните сюжети. Средновековните стенописи са дело на зографи от Самоковската школа, те за запазени в по-голяма степен, но и също се нуждаят от реставрация и консервация. 

Със средствата, отпуснати през 2013 г. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет вече са изградени нов покрив и навес на църквата.

В момента отец Александър, който служи в църквата, местната власт в селото и в Община Радомир, както и Гражданското сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" са подели инициативата за набиране на средства и подпомагане на тази кауза.

Чуйте повече за храма и неговото възстановяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея