Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Правителството търси оптимални решения за БДЖ

Фото: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов увери, че правителството търси оптимални решения за БДЖ, за да има транспорт до всяко населено място. Предстоят разговори и с представители на общините, и със синдикатите, заяви Борисов по време на парламентарния блиц контрол.

В отговор на критиката на БСП за проблемите, предизвикани от спирането на влакове, премиерът заяви, че проблемите в БДЖ са заради натрупани дългове през годините:

Днес на Министерския съвет съм възложил и на финансовия министър, и съответно на транспортния още веднъж ще гледаме схемите, ще се видим със синдикатите, браншовите организации, няма място, където да позволя, и това мога да ви уверя, да останат без транспорт хората. Ако някъде трябва да се редуцира броят на влаковете или да им се разшири разписанието, да бъдат по-нарядко, имам предвид ще бъде направено. Иначе всички останали данъкоплатци плащаме затова десет човека да се возят в един влак. Това би могло да го прави довеждащ транспорт. Да се проведе в Комисията по транспорт още веднъж диалог с общините и това съм разпоредил. Поради липсата на реформи, поради липсата на добро управление са се трупали милион след милион огромни задължения до ден-днешен.

В едно от поредицата изявления от парламентарната трибуна Борисов призова депутатите още следващата седмица да изберат нов подуправител на БНБ, който да отговаря за банковия надзор. 

В надзора на банките в България месеци наред няма ресорен ръководител. Истински се надявам парламентът в следващите дни спешно това да го приеме като решение, за да не се допусне повече подобен акт. Знаете, че забранихме цесиите и вече две съвещания се правят, и с прокурорите, и с МВР и ДАНС по тема да се разкрият всички средства, изнесени в чужбина, собственост придобита. Аз се надявам, че поне милиард някъде ще съумеем да си възстанови държавата след това. 

Премиерът заяви, че засега подкрепя запазването на мораториума върху добива на шистов газ:

След 5, 10 или 15 години не искам да си представям при тези скъпи енергийни ресурси докъде можем да стигнем. "Не" да падне мораториума за шистов газ и в дългосрочен план, ако ни предоставят технология, която не застрашава, тъй като всички казват, че в момента застрашава околната среда".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!