Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Слънчевата Ирена в ритъма на "Алегро виваче"

Ирена Гъделева е разпознаваемият глас (и лице) на  "Алегро Виваче"  - предаването за класическа музика на програма "Хоризонт", което навърши 25 години. Затова я поканихме в нашето "Радиокафе" - да ни разкаже за спомените, за мечтите и за "екипа, без който не може".

Три са дамите, с които заедно правят "Алегро"-то в момента - Таня Иванова, Красимира Йорданова и гастролиращата "каста дива" Роси Кавалджиева.

Днес те отбелязват 25-ия рожден ден на предаването с "елегантно измислена" (както дяволито ми доверява Ирена) програма в Студио 1 на БНР - с две красиви и елегантни, но и изключително талантливи момичета - Лия Петрова (цигулка) и Лили Богданова (пиано). Лия пристига специално от Берлин, където специализира в момента, за да откликне на поканата на предаването, в което "няма нещо, няма събитие и сцена в света на класическата музика у нас, което да не сме отразили".

Затова и българските музиканти искрено обичат "Алегро Виваче" и откликват на всяка тяхна покана. Откликват и големите музиканти, които гостуват в България - "с едно единствено изключение", със смях споделя Ирена в нашето студио. И продължава със спомените за времето, когато е била "само" репортер, или както ги е наричал Теодоси Спасов двете с Таня Иванова "музикалните камикадзета" на радиото.

Иначе Ирена Гъделева си мечтае за нови гласове в предаването, нови хора, които да искат да ходят на концерти и да разказват за тях. Звучи просто, нали?! Но изисква много познания, много обич към музиката, много ентусиазъм - все неща, които Ирена и компания имат по много.

Чуйте!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея