Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Имперският руски балет с допълнителен спектакъл

След голямо турне в Испания Имперският руски балет ще танцува след броени дни на българска сцена.

Името на трупата е реверанс в памет на императорското семейство за неговия изключителен принос в развитието на руската култура, в създаването на Болшой театър и Мариинския театър, където се ражда и израства славата на руския балет. Името е и знак на признателност към творците, към слизащите и напускащите сцената "императори на руския балет".

Трупата е създадена от легендарната руска балерина Мая Плисецкая през 1994-та година. Преди 10 години гостува за първи път на българска сцена. Следващата седмица Имперският руски балет ще танцува отново у нас – на сцената на зала 1 на НДК. На 10-и февруари (във вторник) ще гледаме шедьовъра на Чайковски "Лебедово езеро" – най-любимият балет на българската публика според резултатите в националната анкета на предаването "Каста дива" на БНР "Любимите ви класически балети". На 11-и февруари (в сряда) програмата съчетава "Кармина бурана" на Карл Орф и "Болеро" на Равел. 

Поради големия зрителски интерес е добавен трети спектакъл, като всеки притежател на билети за някой от първите два ще получи отстъпка от цената за него. На 12-и февруари (в четвъртък) Имперският руски балет ще танцува и "Дон Кихот" на Минкус, също любимо балетно заглавие на българската публика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!