Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Британският национален театър представя „Джон”

| обновлено 17.02.15 15:40

В най-голямото танцово-театрално събитие за мен този месец се превърна прожекцията на спектакъла „Джон” от програмата NT Live на Британския национален театър в Cinema City /Mall of Sofia/.

За мен танцовото изкуство е най-живото музикално-сценично изкуство, което върху класическа или съвременна музика с езика на движението може да изрази и най-дълбоки вечни и съвременни послания, и чувства. Това е, към което се стреми и съвременната оперна и балетна режисура в класическите шедьоври, но нов шедьовър рядко се ражда и често си казваш: "По-добре да си гледам стария шедьовър в истинския му вид!" В съвременното живо изкуство пък често творците толкова се заиграват в разработването на новия музикален или хореографски език, че сякаш изразните средства се превръщат във висша цел, а не посланието. В „Джон” от сцената на Британския национален театър гледах истински physical theatre, който и ме развълнува и завладя с хореографията и режисурата си, и ми донесе дълбоки послания.

„Джон” е спектакъл на световноизвестната английска танцова компания DV8, която е осъществила 18 танцови театрални представления и 4 телевизионни филма, удостоени с повече от 50 национални и международни отличия. Когато я създава през 1986 г. Лойд Нюсън вече има богат танцов опит зад гърба си и нови идеи за танца в главата си. Постепенно стига до синтеза на танц и слово. Неслучайно, като имам предвид, че е завършил психология в Университета в Мелбърн.

Създавайки „Джон” Лойд Нюсън е разговарял с повече от 50 мъже, задавайки откровени въпроси за живота им, за домашното насилие, употребата на наркотици, любовта и секса. И един от тези мъже е Джон. Така се ражда историята по действителни случаи, подходяща за зрители над 18 години. Но не бих определила „Джон” като натуралистичен, вулгарен или тежък спектакъл. Тежък е колкото един хубав филм от категорията драма. И много актуален, независимо колко далече от собствения ни живот може да изглежда тази тематика. Но човек си тръгва от салона не потресен или угнетен, а носейки позитивни послания за толерантност и отговорност.

Поради големия зрителски интерес ще има повторно излъчване на спектакъла на 18-и февруари от 19 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!