Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Давид Хименес: Задачата на всеки диригент е да извади написаното в партитурата

| обновлено 19.02.15 12:49
Давид Хименес
Фото: личен архив

Бетовен, Менделсон и Моцарт. Това са композиторите, чиито произведения е подбрал за тазвечершния концерт в зала "България" маестро Давид Хименес. Казва, че основната задача на всеки диригент е да извади музиката от написаното в партитурата, защото и най-подробно изписаната партитура не съдържа повече от пет процента от музиката, която всъщност представлява. Отбелязва, че  преживяването за него със "Софийската филхармония"  е изключително удовлетворящо, защото музикантите успяват да се справят с тази не лека задача. 

Вече 20 години маестро Хименес работи с Хосе Карерас от когото е научил много неща. Едно от най-важните е, че като диригент трябва да бъде много добре подготвен с материала.

"Трябва да знам какво точно искам от оркестъра и колко точно мога да взема във всеки момент, защото във всяка една ситуация,  творческият процес е различен и времето, с което разполага един диригент с оркестъра е различно. В крайна сметка, когато дойде концертът, човек трябва да излезе на сцената и да даде всичко от себе си. И още нещо. Имал съм привилегията да работя не само с Хосе Карерас, но с певци и инструменталисти от висок калибър. От тях научих, че от огромно значение е човек да знае кога какво да не прави."

Още за маестро Хименес - за концерта и предстоящите му ангажименти ще научим от интервюто на Даниела Бенишева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!