Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Националният флаг беше издигнат пред паметника на Незнайния войн в София

| обновлено 03.03.15 12:36
Фото: БГНЕС

България отбелязва 137-ата годишнина от Освобождението.

Издигането на националния флаг пред паметника на Незнайния войн в София, 20-те артилерийски салюта, националният химн и минута мълчание в знак на поклон пред загиналите потвърдиха държавността на България.

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев прие почетните роти: Поздравявам ви по случай трети март, националния празник на Република България.

Ритуалът беше изпълнен на знаково място - пред паметника на Незнания войн в София, издигнат в почит на стотиците хиляди български войници, загинали за родината във войните, водени от българската държава. Под звуците на представителния духов оркестър гвардейци пренесоха националния трибагреник и беше извършен тържественият ритуал по издигане на знамето под звуците на химна на България.

На паметника на Незнайния воин беше положен един венец - като символ на единството на нацията. С минута мълчание беше отдадена почит на загиналите за свободата на България.

На официалната церемония присъстваха българският патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбрана Николай Ненчев, много политици, посланици, генерали и общественици.

Вечерта на площад "Народно събрание" в София ще се състои тържествена заря-проверка, с която ще бъде почетена паметта на загиналите за свободата на България. Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Програма "Хоризонт" ще предаде пряко церемонията на площад "Народно събрание" в 18.30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!