Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Наков: Борим се да останем българи

Снимка: БГНЕС
През 1738-а година, след Чипровското въстание, българи бягат от родината си и се заселват в румънската област Банат. За втора поредна година сънародниците ни там отбелязват националния ни празник за Освобождението ни от османско робство. Георги Наков, кметът на най-голямото селище с етнически българи там, Стар Бешенов, разказа, че на честването ще присъстват представители на всички институции от Тимишоара, централен град на областта Банат.

След почти 300 години като малцинство в Банат най-важният механизъм за запазването ни са децата. Наш абсолютен приоритет е децата и внуците ни да останат българи. Ние така ги възпитаваме. Днес представяме нова книжка
, написана на банатски български диалект за децата. Тя е съставена от няколко наши преподаватели, под ръководството на нашия свещеник отец Яни Василчин, който преподава понякога вероучение. За щастие, имаме доста деца. В нашето село е единственото учебно заведение в Румъния, в което се изучава литературен български език от детската градина до 12-и клас. Нашата гимназия се казва "Свети Свети Кирил и Методий". Надявам се България да бъде по-близо до нас, имаме нужда от материална помощ, въпреки държавната субсидия от Румъния, и от вниманието на България. Надяваме се в най-скоро време да получим помощ, тези банатски българи, които са потърсили българско гражданство, да си го получат, защото това е един много важен мост към Родината. Христо Стоичков е наш почетен гражданин, стадионът ни носи неговото име.

Цялото интервю на Таня Милушева с Георги Наков можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна