Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

140 години от рождението на Морис Равел

Морис Равел до пианото (1912)
Прочутият френски композитор е роден на 7-ми март 1875 година на няколко километра от испанската граница, там, където се простира страната на баските. Майка му е тази, която посява в сърцето му любовта към испанската култура, която по-късно проличава в поредица шедьоври в творчеството му: "Пиеса във форма на хабанера", "Испанска рапсодия", операта "Испански час" и др.


За Морис Равел казват, че се отличавал от другите - и като творец, и дори на външен вид. А диригентът Ленард Бърнстейн заявява: Начинът, по който Равел си служи с оркестъра, е най-вълнуващият и бляскав в музиката - и имитиран от много други композитори, мога да кажа. А неговата клавирна музика е толкова гениална и трудна, че винаги е тест за един пианист дали може изобщо да я изпълни.

Равел не се увлича по модерната за времето атонална музика, но и на него, както и на Клод Дебюси, не се харесва определението "импресионисти". В историята обаче след тях остават най-прекрасните, "цветни" и богати оркестрации, създадени в началото на ХХ век.

Рубриката "Годишнини" на предаването "Алегро виваче" ви предлага поредица, в която проследяваме най-интересното от биографията и творчеството на Морис Равел. Чуйте!














Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!