Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Честит 22-и рожден ден, „Каста дива”!

На 6-и март предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ навърши 22 години в ефира на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.

Продължихме традицията да започваме празника сред най-малките ни слушатели. Защото вярваме, че в предучилищната и началната училищна възраст чрез театъра децата влизат с лекота и удоволствие в света на музиката и нашата мисия е да задържим тяхното любопитство и вълнение, да развием опита и знанията на бъдещата публика в музикалните театри и концертните зали.

На 7-и март заведохме третокласници от 22-о СОУ „Георги Сава Раковски“ и четвъртокласници от 122-о ОУ „Николай Лилиев“ на театрализирания концерт „Приказка за змея и самодивата“ в зала „България“ от програмата на Фортисимо Фамилия. Програма, която заведе хиляди български деца в концертните зали и която върна блясъка в очите на хиляди български деца в часовете по музика в училище!

В „Приказка за змея и самодивата“ Софийската филхармония имаше амбициозната задача да запознае децата с българската музикална класика. Разбира се, поднесена интересно и остроумно от сценариста Александър Чобанов, актьора Деян Донков, балерината Ангелина Гаврилова и диригента Найден Тодоров! Хубавата музика се редуваше с весели скечове. Приказните герои страшният змей и прекрасната самодива премериха и вълшебните си сили, и музикалните си знания. Децата бяха толкова заинтригувани, реагираха толкова спонтанно „по детски“, че ние се забавлявахме и радвахме двойно! А след концерта „Приказка за змея и самодивата“ на партито за рождения ден на „Каста дива“, когато влязоха актьорът Деян Донков, балерината Ангелина Гаврилова и маестро Найден Тодоров, децата ги "накацаха" за автографи и започнаха да им задават въпроси като мънички журналисти.

Не може детско парти без торта! По традиция почерпихме нашите малки приятели с разкошна - вкусна и красива музикално-сценична торта с червена захарна театрална завеса и шоколадов диригент. А те ни напълниха душата с радостта си от нашия музикален празник! Надяваме се, че ще ги срещаме на още много концерти и спектакли през следващите години!

В звуковия файл чуйте „интервюто” на децата с диригента Найден Тодоров и техния музикален поздрав за рождения ден на предаването „Каста дива”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!