Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Тази вечер:

Романтичният чар на Софийската филхармония - в стилна френска програма със солист Людмил Ангелов

| обновлено 19.03.15 15:42
Фото: Архив

Две романтични френски симфонии - едната "Фантастична", добре позната и често изпълнявана и у нас, и по света; другата - премиерна за България, уловила духа на южна Франция, необичайно написана за пиано и оркестър, симфония, в която клавирната партия е виртуозна и ярка - това са "съставките" на концерта на Софийската филхармония днес.
  "Фантастичната симфония" на "най-дръзкия сред композиторите" Берлиоз, обичана от публиката и очаквана винаги с нетърпение, и  премиерната за България, но със сериозно присъствие в западно-европейския музикален афиш Симфония по френска планинска песен. Това е симфонията за пиано и оркестър, която ще събере на една сцена Людмил Ангелов и Мартин Пантелеев в една нощ на френско вълшебство, балове, любов и драма.
Венсан д'Енди е роден във френската столица на 27 март 1831 в благородническо семейство. Като част от Националната гвардия се сражава във Френско-Пруската война, след което завършва Парижката консерватория.Негов учител по композиция е Цезар Франк, с когото постепенно стават и приятели и д'Енди става част от кръга, който споделя естетическите ценности на възрастния вече композитор. Венсан д'Енди е сред основателите на прочутата Скола Канторум - своеобразна алтернатива на Парижката консерватория. Изключителен ерудит в  музикалната история д‘Енди оставя по-ярка следа като професор и обществен деятел. Музиката му е красива и майсторски написана, а именно Симфонията по френска планинска песен за пиано и оркестър е творбата, която и днес звучи често из концертните зали по света. Написана е през 1886 по тема, която Венсан д'Енди чува в градче Перие песен в планинските райони на южна Франция. Премиерата в Париж преминава с изключителен успех.
Виктор Юго, Александър Дюма, Хайне, Паганини, Лист, Шопен и Жорж Санд - всички те са били на премиерата на Фантастичната симфония на Берлиоз. Там е и една красива англичанка - актрисата Хариет Симпсън. Нея Берлиоз е видял месец по-рано на една театрална сцена в Париж да играе Шекспир, в нея той се влюбва, за нея пише своята Фантастична симфония. В интерес на истината, те не се познават преди премиерата на тази творба. И едва след като чува фантастичната във всяко едно отношение симфония, след като вижда реакциите на обикновените хора и на известните личности сред публиката, Хариет „благоволява“ да се запознае с 26-годишния тогава композитор. Това е част от историята на тази симфония, чието подзаглавие е Епизод от живота на артиста.
Концертът на Софийската филхармония е тази вечер от 19 часа в зала "България".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!