Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Кармену Вела: Нека да превърнем Черно море в "синьо море"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Развитието на Черно море е изключително важно за ЕК, тъй като може да предостави 160 хил. работни места. Т. нар. "синя икономика“ трябва да бъде устойчива и всички добри намерения да се превърнат в действия. Това заяви еврокомисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, който пристигна в България, за да участва в международна конференция, посветена на синята икономика в района на Черно море:


В резултат на днешната конференция трябва да кажа, че ЕК има намерение да създаде проект, който е предназначен за региона и има за цел да осигури подкрепа за държавите от Черноморския регион. Също така да осигури стратегическа политика, която да увеличи икономическите ползи. Ние всички трябва да работим заедно за растежа на региона. Държавите трябва да си помагат една на друга, а не да растат за сметка една на друга. Искам да цитирам един от участниците във форума: "Нека да превърнем Черно море в "синьо море“.

Приоритетите на България за развитие на морския транспорт са развитието на пристанищната инфраструктура, сигурност и безопасност на превозите и огранизаване на вредните емисии от корабоплаването. Това обясни министърът на транспорта Ивайло Московски:

Нашата идея е с такива форуми е да правим колкото може повече интегрирани проекти, защото всяка една държава разполага с различни инструменти. Можем да създаваме по-общи проекти, които да са от полза за всички страни. Ако успеем като държавна политика, като приоритет да вдигнем провеждането на морска политика поне на ниво вицепремиер, това би било добре прието от ЕК.

Заместник министърът на външните работи Румен Александров заяви, че страната ни има ясна визия за принципите на международното право, които трябва да се прилагат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!