Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турция отхвърли призива на ЕП да признае арменския геноцид

Фото: ЕПА/БГНЕС

Анкара реагира много остро срещу призива на Европейския парламент (ЕП) към Турция да признае арменския геноцид.

Министерството на външните работи огласи една от най-острите си декларации в досегашната практика.

Текстът на призива на ЕП е пълен с непоследователности, се казва в декларацията.

Това е текст, в който са потъпкани всички исторически факти и всякакви правни норми. Искайки да пренапише историята във връзка с арменските събития от 1915-а година, ЕП повтаря грешката си, която бе направил и преди това. Ние връщаме решението, за да заеме място сред документите, за които европейската институция един ден няма да иска да си спомня.

Турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкър заяви,че не не вземат насериозно призива на ЕП, тъй като се разминава с историческите факти. Решението на ЕП бе огласено дни след изявлението на папа Франциск, който определи кланетата на арменци в Османската империя като геноцид. Турският президент Ердоган обаче предупреди папата да не повтаря тази грешка и призова да бъде създадена обща комисия от историци, както и че Турция е готова да отвори архивите.

Турция многократно е отричала твърденията за извършване на геноцид, като настоява, че броят на убитите е силно преувеличен, както и че те са били жертва на гражданска война и бунтове, при които са загинали около 500 хиляди арменци и толкова турци.

Миналата година Ердоган за пръв път публично поднесе извинение за трагичните събития в миналото. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!