Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-ти април – Международен ден на възпоменание на жертвите на геноцида на арменците в Османската империя

| обновено на 16.04.15 в 08:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент обяви 24-ти април за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида на арменците в Османската империя през 1915-а година и призова Анкара да признае този факт. Съответната резолюция бе приета на заседание на евродепутатите в Брюксел.

Европарламентът също така приветства предишни изявления на премиера и на президента на Турция, в които те изказват съболезнования на жертвите на престъпления против арменци в Османската империя.

Това е стъпка в правилната посока. Турция обаче трябва да продължи напред и да се възползва от годишнината от трагедията, за да продължи усилията за признаването и примиряването с миналото си, включително публикувайки официални архивни данни и официално признавайки геноцида, като по този начин положи основата на помирението между турския и арменския народ, се посочва в резолюцията.

Етническото прочистване и депортацията на арменци в Османската империя през 1915-а година води до смъртта на стотици хиляди. Армения твърди, че репресиите са причинили смъртта на 1,5 милиона души. Турция признава гибелта на 500 000.

Армения от своя страна приветства резолюцията на Европейския парламент, с която 24-ти април се обявява за Ден в памет на жертвите на геноцида над арменците в Османската империя, и призовава Турция да признае този факт. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени