Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Светлин Русев вече е артистичен съветник на Софийската филхармония

Цигуларят ще добавя "френски шрихи" в новия сезон на състава

Светлин Русев
Фото: classicfmsofia.com
Хубаво е, когато музиканти от ранга на Светлин Русев, който със сигурност има поглед върху тенденциите в изграждането на един "сезон от класа", стават част от репертоарната политика на състав като Софийската филхармония. 

Светлин Русев (който е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското радио и на Сеулската филхармония) ще бъде и - както е международният термин - artist in residence на Софийската филхармония. Това означава три концерта като солист (като поне единият ще бъде с интересно творческо партньорство). А сезонът се очертава с наистина сериозно френско присъствие и в лицето на Бернар Помие, който традиционно се чувства добре на пулта на Софийска филхармония и през новия сезон ще бъде още по-силно свързан с оркестъра.

Чуйте разговора със Светлин Русев в предаването "Радиокафе" - за пъстрите и по-екзотични инструменти, които ще гостуват в София, за големите имена от френската сцена, които (и заради него) ще гастролират у нас и за особеностите на (така актуалния) френски облик на новия сезон на Софийската филхармония. И още - за двата концерта на 16 и 17 май, когато финалните за сезона на Фортсисимо фамилия "Приказки за цигулка" ще разкаже именно той, преминавайки (в компанията на Юлиян Вергов и Ана Пападопулу) през красиви, ефектни, колоритни и виртуозни цигулкови творби в целия периметър от Вивалди, през Сарасате, до Панчо Владигеров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!