Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Институтът за дясна политика очаква промени в правителството след местните избори

Деян Христакиев: Очертават се 3 групи, които ще се борят за овладяване на лявото пространство

| обновлено 05.05.15 15:09

Институтът за дясна политика очаква промени в правителството след местните избори наесен. Това обяви Нено Димов, който представи анализа на Института за периода март-април. По думите му, наблюдава се буксуване в здравеопазването и социалната реформа:

Имаше претенция за бързо решаване на проблемите, но и двете сфери зациклиха. Казвайте здравеопазването и социалната политика - това са министрите, които ръководят тези сектори, следователно те не се справят в момента. Ние не сме социологическа агенция, аз не мога да гадая защо господин Москов има висок рейтинг, но ако тенденцията, която забелязваме в момента, продължи, аз не очаквам този рейтинг да се запази.

Според политолога Деян Христакиев след предсрочните парламентарни избори през 2014-а година в България се е оформила пълноценна, постпреходна десница, която е намерила своите механизми за взаимодействие и е създала правителство. В левицата обаче тече процес на силна фрагментация. Той очерта 3 основни групи, които ще се борят за овладяване на лявото пространство:

Първата група е т.нар. "традиционна левица". Това са хора с предимно носталгичен вот, но в момента тя изглежда амортизирана и застаряваща. Ако БСП продължи да се придържа единствено към тази ниша, тя ще забави своето стопяване, но ще го направи необратимо. В тази ниша на традиционните леви БСП води тежка битка с АБВ. Втората група, която претендира за лявото пространство, ние наричаме "радикални носталгици". Това са нови политически сили от типа на партията на Велизар Енчев, която води тежка битка с "Атака" за овладяване на русофилския, радикален вот. Тази ниша е част от електорат, който БСП постоянно губи. Третата група е групата на т.нар. "нови леви" – зелените движения и широки либерални среди. Това са интелектуални леви, които искат да направят нов прочит на Марксизма. Десницата ще бъде десница на стабилността и консолидацията. Затова ролята на левицата ще е да реализира нови идеи и да търси нова постройка за политическата система.

Според анализа на Института за дясна политика ПГ на АБВ и Георги Първанов са в две паралелни плоскости, а след местните избори напрежението в партията ще се покачи и формацията ще се откаже от своя създател. ДПС продължава да се намира в криза, въпреки частичния успех на изборите в Сърница: Откакто г-н Местан стана председател на Движението за права и свободи, постепенно, но постоянно, то губи от своята физиономия.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!