Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Шофьори с камери ще снимат нарушители на пътя, записите ще отиват в "Пътна полиция"

| обновлено 09.06.15 10:30
Фото: БГНЕС

Асоциацията на пострадалите при катастрофи започва нова инициатива за безопасност на движението. Организацията призовава шофьорите да качват клипове със заснети нарушения на страницата във фейсбук "Шофирай с камера" и обещават да ги завеждат като сигнали в полицията.

Целта е да има все повече "очи" на пътя, не само да разчитаме на камерите на "Пътна полиция", а реално гражданите също да контролират. Имаме уверението на "Пътна полиция", че записите, които им предоставяме, ще бъдат използвани, за да бъдат санкционирани нарушителите, с това уточнение, че всеки, който е предоставил записа, трябва да напише и писмени обяснения да загуби половин час от времето си, но да бъде граждански активен и да се бори с нарушенията на пътя,
обясни Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

В предаването "Хоризонт до обед“ той заяви, че, за да бъдат заснемани нарушителите на пътя, камера ще бъде предоставена на гражданин за 7 дни:

Очакваме това да действа дисциплиниращо за шофьорите, които нарушават пътните правила и гражданите да бъдат активни. Вече виждаме, че много хора се обръщат към нас и има голям интерес към кампанията. Камерата се предоставя за 7 дни, тя трябва след това да се върне, за да може тя да бъде предоставена на следващ човек. Желаещите се регистрират във фейсбук, там има препратка към сайта на фирмата, предоставяща камерите. Попълва се един лесен формуляр и там им се определя ден и час, когато може да им се предостави камерата.

Тодоров беше категоричен, че щом дадено събитие се случва на публично място, то заснемането му няма как да бъде незаконно и след като полицията няма достатъчно технически средства, за да записва нарушителите, помощта на гражданите е наложителна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!