Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Български проект показва как протезата може да е красива и е сред финалистите на голям конкурс за социални проекти

Фото: arthesiscovers.com
Не просто иновативни и креативни трябва да са проектите, които се борят за доста сериозните финансови награди на конкурса Venture. Те трябва да имат сериозен социален ефект и да успяват да променят към по-добро живота около нас. Е, точно такава е идеята, разработена от момчетата от Arthesis - компанията, която не само е сред 16-те финалисти, избрани сред 160 кандидати от цял свят (които пък са селектирани от първоначалните много повече), а са на път да се класират в челната петица. Какво означава това - чуйте интервюто с Георги Чипов, един от тримата (които вече са четирима) създатели на Arthesis и Десислава Олованова, която пък представлява организаторите на конкурса от българска страна.

Идеята на нашия (всички започнахме така да го наричаме, толкова е хубав и "естествено социален") проект е да се създават толкова красиви "дрехи" за протези, че тези, които ги носят да се чувстват едновременно удобно и спокойно, без да се притесняват от реакцията на хората около тях. Защото при Arthesis протезата е произведение на изкуството и има варианти за различни случаи.

Георги е разработил специален начин на свързване, така че тези "дрехи" да не пречат на движението и свързването на протезата. А всичко започва в един фитнес, където Георги среща момче с протеза... и така, често малките истории водят до големи промени.
Защото това, което правят момчетата от Arthesis е наистина специално. Неслучайно се "борят" успешно с куп други също интересни и социално значими проекти.

Сега те се надяват да получат наградата от конкурса, за да направят своите продукти по-евтини (от 600 на 150 евро), за да могат да се покриват изцяло от държавата (да, дори и нас) и, естествено, за да се разраснат.

Всички ние можем да им помогнем като гласуваме за тях до 15 юни в интернет на сайта на Venture.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!