Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Франция остава на разположение за нови преговори с Гърция

Фото: ЕПА/БГНЕС

Франция остава на разположение за нови преговори с Гърция, но всичко зависи от волята на гърците, заяви френският президент Франсоа Оланд след извънредно правителствено заседание.

Съжалявам за избора на Гърция да прекрати преговорите, тъй като бяхме съвсем близо до споразумение, каза в кратко изявление Оланд след извънредното правителствено заседание, свикано заради гръцката криза.

Допитването до народа с референдум е право на Гърция, нейният народ сам решава съдбата си, добави Оланд и предупреди, че с това решение топката остава в ръцете на гърците. Той увери, че Франция ще бъде винаги на разположение за нови преговори и помощ, като правителството е разгледало възможната ѝ роля в европейски план, но това е възможно, само ако има обща воля да се търси решение.

Франция няма от какво да се безпокои, увери още президентът, настоявайки, че в момента френската икономика е много по-стабилна отпреди няколко години. Той припомни и предприетите мерки за стабилността на еврозоната и създаването на банков съюз.

Според френския еврокомисар по икономиката Пиер Московиси има още поле за действие по гръцката криза. Той смята, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната не би довело непременно до напускане на страната на ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!