Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Испания се надяват на споразумение по гръцката криза

Великобритания не очаква Гърция да остане в еврозоната при отрицателен вот на референдума

| обновено на 29.06.15 в 13:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че гръцкият референдум по предложенията на международните кредитори е суверенен избор на гръцкия народ дали да напусне еврозоната. Оланд подчерта, че Гърция е демократична държава и хората имат право да решат своето бъдеще.

Френският държавен глава заяви още, че Франция винаги е на разположение за подновяване на преговорите с Гърция и че все още е възможно постигане на споразумение с кредиторите. Той подчерта, че френската икономика е силна и няма причина да се страхува, независимо от изхода на референдума в Гърция.

Междувременно испанският министър на икономиката Луис де Гиндос Хурадо заяви, че се надява Гърция да сключи споразумение с кредиторите преди вторник, когато изтича програмата за помощ за Атина.

Все още има време. Втората програма за Гърция изтича в полунощ във вторник, което означава, че имаме още 2 дни и мисля, че все още може да се проведат преговори, посочи Хурадо в интервю за испанското радио "RNE". 

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заяви, че според него Гърция трудно ще остане в еврозоната, ако гърците не приемат предложенията на международните кредитори на предстоящия референдум. В интервю за Би Би Си Камерън призова за постигане на споразумение между Атина и кредиторите в името на стабилността на Европейския съюз. Той посочи още, че кризата показва необходимостта от по-голяма гъвкавост на блока.

Русия изрази безпокойство, че гръцката дългова криза може да има отрицателно въздействие върху целия Европейски съюз. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че Москва наблюдава много внимателно развитието на обстановката в Европейския съюз в контекста на финансовата криза в Гърция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени