Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

От тази есен

Всички фестивали в София - в един(ен) календар

Бяла книга за финансирането на този сектор "готви" Българската фестивална асоциация

2
Фото: www.bfa.bg
Вероятно сте забелязали, че фестивалният живот на столицата е все по-наситен и все по-шарен. Непрестанно "нещо" се случва и това прави впечатление и на (немалкото) чужденци тук. Фестивалите са много, случва се да се припокриват и идеята за тяхното систематизиране е едновременно важна и полезна. Полезна и за всички нас, които ходим и се наслаждаваме на (някои от) тези фестивали, полезна и за самите организатори, за да могат да програмират своето събитие така, че то да събере максималната си потенциална аудитория.

Именно за тази идея, която в момента се превръща в реалност, разговаряме в предаването "Радиокафе" на Радио София с Александра Гълъбова, млада, изключително симпатична и обичаща работата си млада дама, която е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация (БФА) - организация, която обединява именно организатори на фестивали, но и общини (защото, оказва се, те са много сериозен фактор във финансирането на фестивалите). На този етап се работи по събиране на анкетни карти с информация на всички софийски фестивали, за да могат те да бъдат включени в единния фестивален календар на столицата, като идеята е той да прерасне в национален. Всеки фестивал, независимо дали е международен или просто градски, дали е малък или голям, дали е утвърден или нов, ще бъде включен в този календар с кратка информация (и на английски език) за същността на събитието. Чуйте интервюто, за да разберете как точно ще се случи това и докога се приемат "молби" за включване.

Разговорът ни с Александра Гълъбова продължава към Бялата книга, по която БФА работи съвместно с представители на няколко министерства и към идеята за създаване на фонд, който да финансира фестивалите у нас "с тригодишен хоризонт", за да могат да се програмират спокойно големи имена, без притеснения дали тази година ще се намерят пари. Този фонд да бъде финансиран не само от (многострадалното) Министерство на културата, предвижда проектозаконът, по който се работи в тази насока.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея