Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

„Отмяна на края на нещата“ на Александра Чаушова с наградата БАЗА 2015

Фото: www.goodreads.com

Младата художничка Александра Чаушова получи наградата БАЗА за 2015 година със своя проект „Отмяна на края на нещата“. Конкурсът за Наградата за съвременно изкуство БАЗА се провежда за осми път. Работите на номинираните за наградата млади художници могат да се видят до края на август на втория етаж на Софийската градска художествена галерия. Това са Стела Василева, Владислав Георгиев, Кристина Иробалиева, Павел Лефтеров, Десислава Унгер и Александра Чаушова.
Членовете на журито за 2015 година са: Галина Димитрова-Димова (куратор), Ивана Ненчева (художник), Весела Ножарова (куратор), Диана Попова (критик), Сашо Стоицов (художник). През последните три години във втория етап на журирането участва и американски куратор, стипендиант на Фондация Вилчек. Тази година това е Бошко Бошкович – историк на изкуството и куратор, програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк.
В България БАЗА съществува от 2008 година, когато е инициирана от Мария Василева и основана от Института за съвременно изкуство – София. Носителите на наградата имат възможност и за самостоятелна изложба в галерията на ИСИ-София след приключване на техните резиденции месец и половина в Ню Йорк. Партньор на проекта е Софийска градска художествена галерия, предоставяща пространство и сътрудничество по провеждането на изложбата на номинираните. Куратор на изложбата е Даниела Радева.
Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013) и Зоран Георгиев (2014).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!