Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Напрежение във варненския квартал "Максуда" при събарянето на 58 незаконни постройки

БХК: Христо Христов може да бъде осъден, ако разруши жилищата на ромите и раздели децата от родителите им

| обновлено 20.08.15 15:24
Фото: БГНЕС

Във варненския квартал "Максуда" събарят на 58 незаконни ромски постройки. Вече има издадени заповеди, каза кметът на район "Младост" Христо Христов, които не са обжалвани от миналата година, и затова днес фактически започна събаряне на 58 незаконни постройки, в които живеят по предварителна информация 520 души.

Кметът на район "Младост" във Варна Христо Христов твърди, че събарянето на ромски постройки в квартал "Максуда" не е свързано с предстоящия местен вот на 25-и октомври. Заповедите за събаряне на 60 незаконни къщи в махалата са връчени още миналата година, подчерта Христов пред "Хоризонт" и обясни, че няма къде и че не е длъжен да настани обитателите им в други жилища:

Всеки, който построи незаконно, някой трябва да му търси алтернатива, така ли? Те не са пожелали да получат общинско жилище. Има наредба за общинските жилища. Нито едно от тези семейства не се е категоризирало по надлежния ред. Тоест то не е поискало да бъде настанено в общинско жилище. Как да дадеш нещо на някой, който не го е поискал? За малките деца са осигурени места в няколко институции, така че тях няма да ги оставим.

БГНЕСВ първата съборена постройка живее семейство с 3 деца и 3 внуци. Те казаха, че отиват на квартира, но се издържат само от пенсията на възрастния Георги Еленков, който има поредица от заболявания, а пенсията му е малко над 200 лева. 

Ще останем под открито небе, но какво ще правим зимата и какво ще правим с децата ни, питат други жители, които няма къде да отидат, а не могат да се върнат и там, откъдето са дошли, защото нямат никаква собственост.

Междувременно възникна напрежение заради припаднало дете, което беше отведено в болница с линейка, тогава роми започнаха да хвърлят керемиди върху полицаите, но ситуацията е овладяна. Ромите протестират, че не им е осигурен алтернативен подслон и че няма къде да отидат с децата си.

Ирина Манолова има 6 деца, а мъжът ѝ загива при срутването на хотел "Вероника" в курорта "Слънчев ден". Тя и нейният роднина Рашко, единственият оцелял при срутването на хотела, поискаха помощ от общината.

Кметът на район "Младост" заяви, че няма да отстъпи и до края на деня постройките ще бъдат съборени, защото всичко е със законно основание. Той бе категоричен, че ще бъде безкомпромисен и няма да има алтернатива, защото това са закононарушители и нито един от тях няма документ за собственост, не е плащал ток и вода

В квартал "Максуда" има над 100 представители на полицията и жандармерията, които следят за обществения ред. Има представители и на общинската администрация  Тодор Иванов – заместник-кмет на Дирекцията по обществен ред и сигурност, ромски медиатори, представители на Червен кръст.

Всички са категорични, че това, което сега се случва, е трябвало да стане преди 20 години, защото в началото махалата е била малобройна.

БГНЕСНиколай Николов
, председател на Центъра за стратегии по проблемите на малцинствата, също коментира ситуацията:

Дайте да говорим за езерото  Окото. В момента там има палати и се събориха дюните. Изведнъж изчезнаха дюните и станаха бетон. Едното се прави с пари, а другото е безотговорност.

За мен решението е властта да си е на място аршинът да е един за всички, допълни Николов.

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев прогнозира, че кметът Христов вероятно ще бъде осъден, ако разруши жилищата на ромите и раздели децата от родителите им:

Стандартът на Европейския съд и на другите органи, които се занимават с тази работа, е ясен – да не се разделят семействата, да се осигури правото на жилище при положение обаче, че това е единственото жилище, и при положение че са минали няколко години, в които те са живели и са създали общност. Тук не говорим за незаконно строителство изобщо.

Репортажа на Даниела Стойнова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!