Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

София - зелена столица на Европа?! Защо не...

За дърветата (един милион), които да озеленят София, за реките, биоразнообразието и мечтите за велоалеи до Витоша

2
Фото: www.greentech.bg
Нов инициативен комитет събра "в едно" организации, които наистина мислят "в зелено" и изпрати писмо-предложение до кмета на София градът ни да се кандидатира за "Зелена столица на Европа" в конкурса, който ежегодно се организира от ЕК.

"Мотор" на тази инициатива са архитектите от Група Град. Един от тях - Димитър Паскалев, гостува в сутрешното ни Радиокафе.

С него разговаряме за това какво ни дели от реалната възможност София да стане зелена столица на Стария континент, но и за това как такава една идея може да доведе до реални стъпки в тази посока. Ще разкрием огромния потенциал на София да бъде наистина зелена, ще разберете за шестте зелени "клина", които са си предвидени за залесяване, но нищо не се прави по въпроса, затова че в София могат да бъдат засадени 1 милион дървета (в тези "клинове", в междублоковите пространства) и как това моментално ще даде отражение върху въздуха, който дишаме, върху почвите, върху цялостното ни качество на живот.

Говорим за водното богатство на София, което обаче се управлява неправилно, да не кажем "лошо" (на 29-то място от 30 сме по управление на водни ресурси в Европа), за реките, които "идват" към София чисти и после биват замърсявани, "притискани", "захлупвани" и за биоразнообразието в тях, което изчезва с ужасно бързи темпове.

Добрата новина е, че всичко е обратимо! Новият инициативен комитет е радетел за нова градоустройствена стратегия за София и то такава, която действа и има конкретни срокове във времето - защото "зелен град" се става не само с големи инвестиции в тази насока (без тях не може, разбира се), но и с поставянето на еко-мисленето в центъра на градоустройствените решения.

От Група Град питат и за дисбаланса между вложенията в пътища и магистрали и тези в истински зелени проекти. И дават конкретни примери с градове като Фрайбург, Мюнхен и много други - говорят за "икономически гори", които са в градовете и в които има контролирана сеч и осигуряват голям процент от дърводобива в конкретния град. Добри идеи (включително вече реализирани) има, има и добри практики за "внос" - стига да има добро зелено стратегическо мислене.

Чуйте целия разговор на Лили Големинова с Димитър Паскалев от Група Град.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея