Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Йенс Столтенберг: Никой в НАТО няма да бъде оставен сам

Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО в България започна работа

| обновлено 03.09.15 12:35
Сградата, в която ще се намира Координационният център на НАТО
Фото: БГНЕС

В София беше активиран "Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България". Това стана с официална церемония в присъствието на президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на Алианса Джеймс Апатурай.


Щабът е за командване и управление на батальонно ниво. Той ще провежда подготовката на формирования и ще поддържа съоръжения и оборудване при криза. Като част от структурата на силите на НАТО, личният състав ще бъде многонационален и ще се осигурява на ротационен принцип. Предвижда се броят на служителите да достигне 41 души, от които 20 – българи. Щабни елементи за интегриране бяха активирани по едно и също време в България, Полша, Литва, Латвия и Естония. Създаването им е част от започналата адаптация на структурите на силите на НАТО и на командната система на Алианса и се смята за една от най-големите реформи в организацията след края на студената война.

В словото си президентът Плевнелиев отбеляза важното значение на новите центрове в променената обстановка в Европа:

Действията на Русия с Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като "Ислямска държава" и други придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид. Ще се противопоставим решително на всеки план за постигане на нестабилност, замразени конфликти и дестабилизация, но можем да гарантираме мира само със своята решимост, да се противопоставим на всяко деструктивно действие.

В изявление, предавано пряко от Вилнюс, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че откриването на новите центрове е стъпка към по голяма сигурност, както и демонстрация, че всеки един от съюзниците има отношение към колективната сигурност:

Тези центрове ще гарантират, че ако се наложи предислоциране на силите на НАТО, те ще се придвижат бързо и ефективно. Те също така помагат да изпратим ясно послание – никой в НАТО няма да бъде оставен сам. НАТО е тук и НАТО е готов! Готов да защитава всички страни-членки срещу всякакви заплахи.

В същото време пред сградата на Министерството на отбраната имаше и протест на партия "Атака" срещу новия щаб на НАТО. Лидерът на партията Волен Сидеров заяви:

Призовавам към висока обществена активност, призовавам към бойкотиране на американските военни бази, да изгоним оттук американските нашественици, да проведем референдум за членството "да" или "не" в НАТО и за това се изисква огромна мощна обществена вълна.

Създаването на щабовете в България и още пет държави по източния фланг на НАТО беше решено в отговор на кризата в Украйна, която накара Алианса да увеличи силите си за бързо реагиране.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!